Colesterol ridicat


Piept | Endocrinologie şi Metabolism | Colesterol ridicat (Disease)


Colesterolul este o substanta ceroasa, care se gaseste in grasimile (lipide) din sange. In timp ce corpul tau are nevoie de colesterol pentru a continua construirea celulele sanatoase, un colesterol mare poate creste riscul de boli de inima.

Cand aveti valori crescute ale colesterolului, s-ar putea dezvolta depozite de grasime in vasele de sange. In cele din urma, aceste depozite ingreuneaza suficient sange sa curga prin arterele. Inima ta poate sa nu primeasca la fel de mult oxigen din sange cat are nevoie, ceea ce creste riscul unui atac de cord. Scaderea fluxului de sange spre creier poate provoca un accident vascular cerebral.

Cauze si factori de risc

Potrivit statisticilor, multi oameni se confrunta cu nivel ridicat de colesterol. Cauzele hipercolesterolemiei sunt variate, inclusiv istoria familiei si dieta.

Nivelul ridicat de colesterol (hipercolesterolemie) poate fi mostenit, dar este de multe ori prevenit si tratabil. O dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate si, uneori, medicamente pot reduce colesterolul ridicat.

Diagnostic si Tratament

Nivelul de colestrol se masoara printr-un test de sange: colesterol total (din sange)

Pentru adulti:

- Nivel ridicat de colesterol atinge un nivel egal sau mai mare de 240 mg / dl;

- Limita de colesterol (limita maxima), valorile sunt cuprinse intre 200 - 239 mg / dl;

- Un nivel bun al colesterolului este mai mic de 200 mg / dl;

Pentru copii:

- Nivel ridicat de colesterol atinge un nivel egal sau mai mare de 200 mg / dl;

- Limita de colesterol (limita maxima), valorile sunt cuprinse intre 170-199 mg / dl;

- Un nivel bun al colesterolului este mai mic de 170 mg / dl;

Pentru multe persoane, modificari in stilul lor de viata - alimentatie mai snatoasa, pierdere in greutate, si activitatea fizica - vor fi suficiente pentru scaderea colesterolului. Altii pot beneficia de medicamente. Adesea, o combinatie a acestor abordari este alegerea potrivita.

...