Nivel ridicat de colesterol (hipercolesterolemie)

Piept | Endocrinologie şi Metabolism | Nivel ridicat de colesterol (hipercolesterolemie) (Disease)


Descriere

Colesterolul este o substanta ceroasa, care se gaseste în grasimi (lipide) din sânge. În timp ce organismul are nevoie de colesterol pentru a continua construirea de celulele sanatoase, avand nivel ridicat de colesterol poate creste riscul de boli de inima.

Cauze si factori de risc

Atunci când o persoana are nivel ridicat de colesterol, el / ea poate dezvolta depozite de grasime in vasele de sânge. În cele din urma, aceste depozite îngreuneaza suficient sange sa curga prin arterele. Inima nu poate primi la fel de mult oxigen din sange bogat cat are nevoie, ceea ce creste riscul unui atac de cord. Scaderea fluxului de sange la creier poate provoca un accident vascular cerebral.

Nivelul ridicat de colesterol (hipercolesterolemie) poate fi mostenit, dar este de multe ori prevenit si tratabil. O dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate si, uneori, medicamente pot merge un drum lung spre reducerea colesterolului ridicat.

Diagnostic si factorii de risc

Pentru a stabili diagnosticul ar trebui sa fie de cel putin doua niveluri de dozare de colesterol, la interval de o luna. Este vorba de nivelul de pornire de 6,5 milimoli colesterol, ceea ce reprezinta 2,5 grame pe litru. Evaluarea ia în considerare o crestere normala a colesterolului cu varsta, aproximativ 0. 26 milimoli (sau 0,1 grame) pe litru pentru fiecare deceniu suplimentar de viata de peste 30 de ani.

Chiar daca pe termen scurt colesterolul nu determina nici un simptom, odata cu anii, este complicata de ateroscleroza (rigidizarea arterelor). În cazuri limitate, se dozeaza separat doua tipuri de colesterol: colesterol HDL, care protejeaza impotriva riscului de boala coronariana si colesterolul LDL, care, în schimb, creste acest risc.

Tratamentul presupune reducerea, chiar suprimarea consumului de alimente bogate in colesterol: ou (galbenus, în special), organe, carne grase, carnati si unt. În plus, scaderea consumului de grasimi saturate de origine animala, în favoarea de acizi grasi nesaturati, continute în ulei de masline, floarea soarelui, porumb, alune in margarina, floarea-soarelui sau de porumb peste. În cazul în care, dupa un regim de trei luni, colesterolul ramâne ridicat, este prescris un medicament, de obicei, un fibrat si un inhibitor al unei enzime, HMG-CoA reductazei.

...You can connect with us directly at anytime

You can connect with us through any social network (LinkedIn, Facebook, X/Twitter) - or else Easy & Quick way to connect via email us at « contact@iValueHealth.NET ».