Anafilaxie (reacţie alergică severă)


General sau altele | Medicină de urgență | Anafilaxie (reacţie alergică severă) (Disease)


Anafilaxia, de asemenea, cunoscuta sub numele de soc anafilactic, este un tip rar si sever de reactie alergica care apare la persoanele care au dezvoltat o sensibilitate extrema la o anumita substanta (alergen). Aceasta reactie se intampla repede dupa expunere, este severa, si implica întregul corp. Anafilaxia poate sa apara ca raspuns la orice alergen.

Simptomele se dezvolta rapid, de multe ori în câteva secunde sau minute. Acestea pot include urmatoarele: dureri abdominale sau crampe, sunete anormale (ascutit) de respiratie, anxietate, confuzie, umflarea fetei, buzelor, limbii si, dificultati de respiratie, dificultati la înghitire, senzatie de lesin, ameteli, urticarie, prurit, congestie nazala, greata, varsaturi, palpitatii, înrosirea pielii, tulburari de vorbire, respiratie suieratoare.

Cauze si factori de risc

Cauzele comune includ: alergii la medicamente, alergii alimentare, muscaturi de insecte / intepaturi. Polenul si alti alergeni inhalatori provoca rar anafilaxie. Unii oameni au o reactie anafilactica, cu nici o cauza cunoscuta.

Persoanele cu boli atopice, cum ar fi astmul, eczema, rinita alergica sau sunt la risc crescut de anafilaxie din alimente, latex, si radiocontrast dar nu medicamentele injectabile. Anafilaxia este o conditie de urgenta care necesita o atentie medicala profesionala imediata. Complicatiile includ: blocajul cailor respiratorii, stop cardiac, stop respirator si soc.

Diagnostic si Tratament

Pentru a preveni socul anafilactic, trebuie evitata declanseaza, cum ar fi produsele alimentare si medicamente care au cauzat o reactie alergica (chiar si una usoara), în trecut, este o solutie. Administrarea de epinefrina este tratamentul de alegere cu antihistaminice si steroizi adesea folosite ca adjuncti.

...