Papilomavirus uman (HPV)


Pelvis/Bazin | Ginecologie | Papilomavirus uman (HPV) (Disease)


Descriere

Uman papilloma virus provoaca negi (veruci), inclusiv organele genitale si pot cauza modificari canceroase la nivelul cervixului uterin. HPV se transmite prin contact direct. Exista mai mult de 100 de tipuri de HPV.

Unele tipuri de HPV determina verucile genitale. La femei, anumite tipuri de HPV cresc riscul de cancer de col uterin. Alte tipuri de HPV determina verucile comune, plantare (filiforme sau plate) si in rare cazuri veruci genitale. Aceste tipuri de veruci nu sunt canceroase.

Cauze si factori de risc

HPV intra in organism, de obicei, printr-o pauza în piele, iar apoi infecteaza celulele din straturile de piele. Virusul apoi reproduce sau multiplica în organism. De timp dintre prima si contractarea HPV aparitia de leziuni pot fi saptamâni sau luni sau chiar ani. Multi oameni nu stiu chiar ei sunt infectate cu HPV.

Virusul traieste în mucoasa localizate si membranoasa, cum ar fi pielea sau zona genitala. Daca exista negii, acest lucru poate fi un semn de avertizare de posibila infectie cu HPV. Conditiile mici de piele poate lua mai multe forme, aratând cu toate acestea, mici umflaturi pe timpurile grele nepigmentate pete colorate. Poate fi, de asemenea, raspândit ca un inflorescente. Mici sau mari, se poate localiza în anus, scrot, col uterin, coapsa sau penisului. Semne de infectie pot sa apara la o distanta de câteva saptamâni sau luni de contact sexual neprotejat. Din acest motiv, persoana în cauza nu are nici o modalitate de a sti ca este un transportator de HPV, nici nevoia de a proteja partenerii lor din acel moment încolo. De aceea, cel mai bun mod de a evita neplacerile cauzate de un virus este folosirea prezervativului. Deoarece unele tipuri de HPV sunt asociate cu anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de col uterin, vulvei, anusului sau penisului, este bine sa stiti ca întotdeauna ajung însotita de semne vizibile ale bolii.

Diagnostic si Tratament

Nu exista nici un tratament (elimina) infectia cu HPV. În cele mai multe cazuri, verucile dispar fara tratament in aproximativ doi ani. Cu toate acestea, tratamentul grabeste disparitia verucilor. Cu sau fara tratament, HPV ramane blocat in organism, cum ar fi negii pot reaparea.

Cel mai des folosit pentru a indica infectia cu HPV este testul Papanicolau. Acest lucru este mai în masura sa dezvaluie o posibila schimbare precanceroase sau canceroase în colul uterin. De aceea se recomanda ca toate femeile efectua testul cel putin o data pe an. Daca testul releva nereguli cazul in care cancerul este suspectat, sa efectueze un test ADN pentru a determina cel mai bun tratament. Un test Papanicolau consta în prelevarea de tesut cu un tampon de bumbac. Testul identifica pâna la 13 de radacinile virusului. Femeile sub 30 de sunt capabili de a lupta împotriva infectiilor si chiar a neutraliza, astfel încât nu este necesar sa se faca acest test la fel de des ca cele din trecut aceasta vârs...