Fractură de humerus (braţ)


Braț | Ortopedie | Fractură de humerus (braţ) (Disease)


Cele trei oase, care se impreuneaza pentru a forma cotul se pot rupe (fractura), in moduri diferite. O fractura a humerusului distal este un tip de fractura a cotului. Humerusul distal este sfarsitul osului din partea superioara a bratului (humerus), care alcatuieste partea superioara a cotului.

Aceste tipuri de fracturi de cot sunt destul de neobisnuit. Acestea reprezinta aproximativ 2% din fracturi la adulti. Cotul este o articulatie complicata si fracturile de cot pot implica atat oaselor antebratului, precum si humerusul.

Cele mai multe brate rupta au aceste simptome:

• O durere mare si durere sporita atunci cand se deplaseaza bratul

• Umflarea

• Poate o deformare evidenta fata de celalalt brat

• rana deschisa posibila, fie din os ce strapunge piele, sau din piele lezata in timpul prejudiciului

• senzatie de incapacitatea de a muta membrelor, care poate indica leziuni ale nervilor

Cauze si factori de risc

Fracturile distale a humerusului pot aparea intr-un numar de moduri:

• O lovitura directa. Acest lucru se poate intampla in timpul unei caderi (de aterizare direct pe cot), sau prin lovitura de un obiect dur (bata de baseball, bord de masina sau usa in timpul unui accident).

• O fractura indirecta. Acest lucru se poate intampla in timpul unei caderi in cazul in care o persoana aterizeaza pe bratul intins cu cotul blocat dreapta. Ulnea (unul din oasele antebratului), este condusa in humerusul distal, determinand-ul sa se rupa.

Aproape toate leziunile la brat care au ca rezultat un os rupt sunt cauzate in 2 moduri: caderi si traume directe.

• caderea tipica care produce o fractura se produce atunci cand se cade pe mana intinsa. Locul de amplasare a fracturii poate fi de la incheietura mainii pana la umar, in functie de directia de cadere, de varsta persoanei, precum si alti factori.

• traumele directe pot fi de la o lovitura directa cu un obiect, cum ar fi o bata, traume in timpul unui accident de masina, sau orice accident care cauzeaza aplicarea directa a fortei la o parte a bratului.

Diagnostic si Tratament

Cele mai multe fracturi ale humerusului se vor vindeca fara interventie chirurgicala. Majoritatea pacientilor pot fi tratati cu un bandaj sau bretele, iar cu timpul fractura se va vindeca. Ghipsul nu este posibil, cu cele mai multe tipuri de fracturi humerusul.

Chirurgia poate fi necesara in cazul in care fragmentele osoase sunt departe de pozitia normala. Determinarea ca alinierea este acceptabila depinde de o serie de factori. Fracturile aproape de nivelul articulatiilor umarului si cotului, in special fracturi care se extind in articulatii, au mai multe sanse de a necesita interventie chirurgicala. In schimb, fracturile in centrul arborelui de os necesita interventie chirurgicala foarte rar.

...