Hyperemesis gravidarum (vărsături în sarcină)


Abdomen | Gastroenterologie | Hyperemesis gravidarum (vărsături în sarcină) (Disease)


Hyperemesis gravidarum este o afectiune rara in care greata extrema, persistenta si varsaturile apar in timpul sarcinii. Aceasta conditie ar putea duce la deshidratare.

Greata si varsaturile sunt cele mai frecvente simptome care cauzeaza disconfort in timpul sarcinii, si afecteaza 50-70% din toate sarcinile, in diferite grade. Aceste simptome pot fi cauzate de schimbarile hormonale din corpul unei femei in timpul sarcinii, desi acest lucru nu este cunoscut cu siguranta.

In multe cazuri, acestea se rezolva de la sfarsitul lunii a treia de sarcina, desi pana la 20% dintre femei au simptome de asociere pastrat de-a lungul intregii sarcinii. Greata si varsaturile severe, cunoscute sub numele de hyperemesis gravidarum afecteaza aproximativ 1% din femeile gravide. Cazurile severe pot fi debilitante si pot necesita spitalizare si administrarea de lichide pentru rehidratare. Cazurile mai putin severe pot avea un impact semnificativ asupra capacitatii femeilor de a face fata cu viata de zi cu zi.

Cauze si factori de risc

Conditie ar putea fi cauzata de cresterea rapida a nivelului seric de hormoni, cum ar fi HCG (gonadotropina corionica umana) si estrogen. Greata si varsaturile extreme in timpul sarcinii ar putea indica o sarcina multipla sau mol hydatidiform (crestere anormala a tesutului, care nu este o sarcina adevarat).

Diagnostic si Tratament

Literatura de specialitate descrie existenta unui antihistaminic ce poate fi prescris pentru aceasta problema, numele lui este doxylamina imbinat cu vitamina B6, folosit in unele tari pentru a trata aceste simptome in timpul sarcinii. Cu toate acestea, exista tari de pe a carei piata de medicamente a fost retras din cauza unor ipoteze in care substanta ar putea fi implicata in aparitia unor defecte congenitale la copiii; presupunerile nu au fost confirmate de studiile ulterioare.

Femeia gravida trebuie sa se consulte cu medicul obstetrician inainte de a lua orice medicament c econtine vitamina B6. Un studiu arata ca femeile care au luat multivitamine care contin vitamina B6 inainte de sarcina au fost mai putin susceptibile de a avea greata si varsaturi in timpul sarcinii si o incidenta mai mica a acestor simptome in timpul sarcinii.

Este important ca femeile consulte medicul lor inainte de a folosi aceste produse, deoarece acestea pot interfera cu alte medicamente sau pot contine alte plante, ce nu sunt recomandate in timpul sarcinii.

...