Hiperglicemie hiperosmolară (nivel ridicat de glucoză)


Piept | Endocrinologie şi Metabolism | Hiperglicemie hiperosmolară (nivel ridicat de glucoză) (Disease)


Starea hiperglicemica hiperosmolara este de 1 din 2 deranjamente grave metabolice care apare la pacientii cu diabet zaharat (DZ) si poate fi o urgenta ce pune viata in pericol. Este mai putin frecventa decat alte complicatie acute ale diabetului, cetoacidoza diabetica. Este numita si coma hiperosmolara .

Conditia este caracterizata prin hiperglicemie, hyperosmolaritate, si deshidratare fara cetoacidoza semnificativa. Cei mai multi pacienti se prezinta cu deshidratare severa si deficitele focale neurologice sau globale.

Cauze si factori de risc

Apare cel mai frecvent la pacientii cu DZ tip 2, care au unele boli concomitente, ce conduc la reducerea consumului de lichide. Infectia este cea mai frecventa boala precedenta, dar multe alte conditii pot provoca modificarea conditiei, deshidratare, sau ambele. Odata ce conditia s-a dezvoltat, poate fi dificila diferentierea de boala antecedenta. Boala concomitenta nu poate fi identificata. Starea hiperglicemica hiperosmolara a fost de asemenea raportata la pacientii cu DZ tip 1, in care cetozcidoza este mai frecventa.

Hiperglicemia hiperosmolara, de obicei, se prezinta la pacientii mai in varsta cu DZ tip 2 si are o mortalitate mai mare decat cetoacidoza, estimata la aproximativ 10-20%.

Diagnostic si Tratament

Detectarea si tratamentul unei boli care sta la baza sunt critice. Tratamentul standard pentru modificarea starii mentale si deshidratare este necesar, inclusiv managementul cailor respiratorii, acces intravenos, administrarea cristaloide, precum si orice medicamente administrate pacientilor in coma. Desi multi pacienti cu hiperglicemie hiperosmolara raspund la fluide, insulina IV, in doze similare cu cele utilizate in cetoacidoza doabetica poate facilita corectarea hiperglicemiei. Insulina utilizata fara inlocuirea concomitenta de lichid viguros creste riscul de soc.

...