Anemie


General sau altele | Hematologie | Anemie (Disease)


Anemia este o afectiune în care numarul de celule rosii (eritrocite) din sânge sau hemoglobina este mai mica decât în mod normal. În timp ce multe parti ale corpului ajuta la reducerea eritrocitelor din sange, cea mai mare parte din munca se face în maduva osoasa. Celule rosii sanatoase din sange traiesc între 90 si 120 de zile. Parti ale corpului elimina apoi celulele sanguine vechi.

Cel mai frecvent, persoanele cu anemie raporteaza simptome nespecifice ale unui sentiment de slabiciune, oboseala sau, stare de rau general si, uneori, de concentrare saraca. Ele pot raporta, de asemenea dispnee, constipatie, senzatie de furnicaturi si probleme in gândire.

Cauze si factori de risc

Anemia este cauzata fie de: o scadere a productiei de celule rosii din sânge sau a hemoglobinei, sau o crestere a pierderii sau distrugerii celulelor rosii (eritrocite) din sange. Cauzele posibile ale anemiei includ: anumite medicamente, boli cronice, cum ar fi cancerul, colita ulcerativa, artrita reumatoida; genetica (unele forme de anemie, cum ar fi talasemia, pot fi mostenite); insuficienta renala, pierderea de sânge, o dieta defectuoasa, probleme ale sarcinii; cu maduva osoasa, cum ar fi limfom, leucemie, mielom multiplu sau, probleme cu sistemul imunitar, care determina distrugerea celulelor sanguine, cum ar fi anemia hemolitica, interventii chirurgicale ale stomacului sau intestinelor care reduc absorbtia de fier, vitamina B12, sau de acid folic; hipotiroidism); deficit de testosteron.

Diagnostic si Tratament

Testele de sange utilizate pentru a diagnostica unele tipuri comune de anemie pot include: nivelurile sanguine de vitamina B12, acid folic, si alte vitamine si minerale; numarul de celule rosii din sânge (eritrocite) si nivelul hemoglobinei, numarul de reticulocite, nivelul de feritina, nivelul de fier.

Tratamentul medical este, în general, necesar pentru a creste cantitatea de oxigen pe care sangele il poate transporta, si, uneori, pentru a ridica nivelul de vitamina sau de fier. Ar putea fi necesar sa va modificati dieta sau sa luati suplimente de vitamine sau fier (vitamina B12, acid folic). Vitamina C este folosita uneori pentru a ajuta corpul sa absoarba fierul.

...