Hiperkaliemie (nivel crescut de potasiu)


Piept | Endocrinologie şi Metabolism | Hiperkaliemie (nivel crescut de potasiu) (Disease)


Hiperpotasemia reprezita niveluri crescute de potasiu in sange.

De multe ori nu exista nici un simptom. Simptomele care pot sa apara includ: greata, puls slab, sau neregulate, prabusirea brusca, atunci cand bataile inimii devine prea lente sau chiar se opreste.

Cauze si factori de risc

Anumite medicamente pot cauza niveluri de potasiu ridicate datorita efectelor acestora asupra rinichilor, inclusiv diuretice si medicamentele tensiunii arteriale.

Condita poate rezulta prin scaderea aportului alimentar, migrarea intracelulara de potasiu sau cresterea pierderilor de potasiu. Cele mai frecvente cauze de concentratie serica scazuta sunt: pierderile gastrointestinale (diaree, laxative), pierderile renale (hipoaldosteronism, diuretice care nu economisesc potasiu, carbenicilina, penicilina sodica, amfotericina B), migrarea intracelulara (prin alcaloza) si malnutritia. Simptomele de hipokaliemie includ: slabiciune, oboseala, paralizie, respiratie dificila, rabdomioliza, crampe musculare (la nivelul membrelor inferioare), constipatie, ileus paralitic.

Medicamentele pot, de asemenea, sa induca hiperpotasemie, mai ales in contextul unei functii renale alterate. De exemplu, diuretice, inhibitorii de enzima de conversie a angiotensinei II, Antiinflamatoarele nesteroidiene.

Variatiile pH-ului seric sunt in relatie invers proportionala cu potasemia; acidoza (pH scazut) produce migrarea extracelulara a potasiului, cu cresterea potasemiei; invers, un pH inalt (alcaloza) duce la scaderea potasemiei prin intrarea potasiului in celula.

Hiperkaliemia se poate manifesta prin modificari EKG, slabiciune, paralizie ascendenta, insuficienta respiratorie.

Diagnostic si Tratament

Un EKG poate arata ritmuri periculoase si anormale, cum ar fi: bloc cardiac, atunci cand impulsul electric prin inima devine mai lent sau se opreste; ritm mai lent decat ritmul cardiac normal, tahicardie sau fibrilatie ventriculara.

Tratamentul de urgenta este indicat in cazul in care nivelul de potasiu este foarte mare sau in cazul in care simptomele severe sunt prezente inclusiv schimbarile in ECG.

Scopul tratamentului acut este de a proteja organismul de efectele hiperpotasemiei. Tratamentul poate include: dializa, diuretice, calciu intravenos, glucoza si insulina intravenos administrate si bicarbonat de sodiu.

Tratamentul pe termen lung presupune tratarea cauzei problemei si a tulburarilor asociate cu hiperpotasemia. Acesta poate include: limitarea potasiului din dieta si diuretice.

Persoanele cu insuficienta renala sau cu o istorie de hipercalcemie nu trebuie sa utilizeze un substituent de sare pentru a inlocui sarea din dieta. ...