Hiperlipidemie


Piept | Endocrinologie şi Metabolism | Hiperlipidemie (Disease)


Hiperlipidemia reprezinta cresterea anormala a nivelului de lipide in sange. Printre clasificarile existente ale hiperlipidemiilor, cea mai uzitata este cea a lui De Gennes, care nu tine cont decat de cresterile nivelului sangvin de colesterol (hipercolesterolemii) si de trigliceride (hipertrigliceridemii) si cuprinde 3 grupe de afectiuni: hipercolesterolemiile, ereditare sau dobandite; hipertrigliceridemiile, favorizate de un consum excesiv de alcool, de glucide sau de calorii (exces ponderal); hiperlipidemiile mixte, asociatii ale celor doua precedente. In plus, o hiperlipidemie poate fi cauzata de alte afectiuni: diabet zaharat, boli ale glandei tiroide, boli renale, boli hepatobiliare; pilula contraceptiva poate fi, de asemenea, o cauza.

Cauze si factori de risc

Cele mai multe cazuri de hiperlipidemie o reprezinta stilul de viata sau conditii medicale tratabile. Contribuitori includ obezitatea, lipsa activitatii fizice si fumatul. Conditiile care cauzeaza hiperlipidemia includ diabetul zaharat, boli de rinichi, sarcina, precum si afectiuni ale glandei tiroide. Hiperlipidemia ar putea fi, de asemenea, mostenita. Cauza poate fi genetica in cazul in care o persoana are o greutate corporala normala si alti membri ai familiei au hiperlipidemie.

Diagnostic si Tratament

Pentru ca, de obicei, hiperlipidemie nu determina simptome, teste de sange vor fi necesare pentru un diagnostic. Testele de sange vor arata medicului niveluri diferite de lipide din sange. Medicul va compara rezultatele la intervalele stabilite. Intervalele ajuta medicul in diagnosticul hiperlipidemiei si apoi sa decida daca va fi nevoie de modificarea stilului de viata, tratament medical, sau ambele. ...