Hipertensiune arterială (tensiune ridicată)


Piept | Cardiologie | Hipertensiune arterială (tensiune ridicată) (Disease)


Tensiunea arteriala este o presiune pulsanta rezultata din contractia regulata a inimii (aproximativ in fiecare secunda), care creeaza un sistem de forte ce propulseaza sangele in toate artere le corpului.

Hipertensiune arteriala (HTN) este o afectiune cronica medicala in care presiunea sangelui in artere este ridicata. Acest lucru necesita inima sa lucreze mai greu decât în mod normal pentru circulatia sangelui prin vasele de sange. Tensiunea arteriale implica doua masurari, sistolica si diastolica, care depind de conditia muschiului inimii de a se contracta (sistola) sau relaxa între batai (diastola).

Hipertensiunea arteriala este un factor de risc major pentru accident vascular cerebral, infarct miocardic (atac de cord), insuficienta cardiaca, anevrisme ale arterelor (de exemplu, anevrism aortic), boala arteriala periferica si este o cauza a bolii cronice de rinichi. Chiar si altitudine moderata a tensiunii arteriale este asociata cu o speranta de viata mai scurta.

Cauze si factori de risc

Multi factori pot afecta tensiunea arteriala, inclusiv: cantitatea de apa si sare în organism, starea rinichichilor, sistemul nervos, vasele de sange, sau nivelurile de hormoni din corp.

O persoana este mult mai susceptibila de a avea tensiune arteriala mare odata cu inaintarea în vârsta. Acest lucru se datoreaza faptului ca vasele de sange devin mai acerbe cu varsta. Atunci când se întâmpla acest lucru, tensiunea arteriala creste. Tensiunea arteriala mare sporeste sansa de a avea un accident vascular cerebral, atac de cord, insuficienta cardiaca, boli de rinichi, si moartea timpurie.

Diagnostic si Tratament

Schimbarile de dieta si stil de viata pot imbunatati controlul presiunii arteriale si reduce riscul complicatiilor de sanatate asociate, desi tratamentul medicamentos este adesea necesar pentru cei la care schimbarea stilului de viata se dovedeste ineficienta sau insuficienta. Hipertensiunea arteriala este rareori însotita de orice fel de simptome, iar identificarea sa este de obicei realizata prin screening, sau atunci când se solicita asistenta medicala pentru o problema fara legatura. O parte din persoanele cu presiune crescuta de sânge rapoarteaza dureri de cap (în special la partea din spate a capului, dimineata), precum si ameteala, vertij, tinitus (zumzet sau suieraturi în urechi), tulburari de vedere sau episoade de lesin.

Tensiunea arteriala insuficient controlaat poate duce în cele din urma la deteriorarea vaselor de sange din ochi, ingrosarea muschiului inimii si atacuri de cord, rigidizarea arterelor (arteroscleroza), insuficienta renala, si accidente vasculare cerebrale. Cele mai multe medicamente antihipertensive poate fi utilizat singure sau în combinatie. Unele sunt preferabile în detrimentul altora în anumite situa?ii medicale specifice. ...