Criză hipertensivă de urgenţă


Piept | Medicină de urgență | Criză hipertensivă de urgenţă (Disease)


O criza hipertensiva este o crestere severa a tensiunii arteriale, care poate duce la un accident vascular cerebral. Tensiunea arteriala extrem de mare - o tensiune arteriala sistolica de 180 (mm Hg) sau mai mare sau diastolica de 120 mm Hg sau mai mare - dauneaza vaselor de sange. Ele devin inflamate si se poate scurge fluid sau sange. Ca rezultat, inima nu poate fi capabil sa pompeze sange in mod eficient.

Semne si simptome ale unei crize hipertensive, care poate pune viata in pericol pot include: durere toracica severa, dureri de cap severe, insotite de confuzie si vedere incetosata, greata si varsaturi, anxietate severa, dificultati de respiratie, crize, lipsa de reactie.

Cauze si factori de risc

Cauzele unei situatii hipertensive de urgenta includ: uitarea administrarii medicamentului pentru tensiune arteriala, accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficienta cardiaca, insuficienta renala, ruptura de aorta, interactiunea dintre medicamente, convulsii in timpul sarcinii (eclampsie).

O criza hipertensiva este impartita in doua categorii: urgente si de urgenta. Intr-o criza hipertensiva urgenta, tensiunea arteriala este extrem de mare, dar medicul nu banuieste nici o deteriorare a organelor. Intr-o criza hipertensiva de urgenta, tensiunea arteriala este extrem de ridicata si a cauzat leziuni ale organelor . O criza de urgenta hipertensiva poate fi asociata cu complicatii amenintatoare de viata.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul pentru criza hipertensiva poate include spitalizare pentru tratamentul cu medicamente orale sau intravenoasa (IV).

...