Hipertiroidism


Piept | Endocrinologie şi Metabolism | Hipertiroidism (Disease)


Hipertiroidia este sugerata de mai multe semne si simptome, cu toate acestea, pacientii cu boala usoara de obicei, nu prezinta simptome. La pacientii cu varsta peste 70 de ani, semnele si simptomele tipice, de asemenea, pot fi absente. In general, simptomele devin mai evidente pe masura ce gradul de hipertiroidism creste. Aceste simptome sunt de obicei legate de o crestere a ratei metabolice a organismului.

Simptomele comune includ: transpiratie excesiva, intoleranta la caldura, tranzit intestinal crescut, tremor, nervozitate, agitatie, batai rapide ale inimii, scadere in greutate, oboseala, scaderea concentrarii, fluxul menstrual neregulat si insuficient.

La pacientii mai in varsta, ritmurile neregulate ale inimii si insuficienta cardiaca pot sa apara. In forma sa cea mai severa, hipertiroidismul netratat poate duce la furtuna tiroidiana, o conditie care implica tensiune arteriale, febra, si insuficienta cardiaca. Modificari psihice, cum ar fi confuzie si delir, de asemenea, pot sa apara.

Cauze si factori de risc

In esenta, toate celulele din organism vor raspunde la cresterea hormonilor tiroidieni cu o crestere a ratei la care isi desfasoara activitatea. Boala Graves, care este cauzata de o hiperactivitate generalizata a glandei tiroide, este cea mai frecventa cauza de hipertiroidism. In aceasta conditie, glanda tiroida, de obicei, este renegata, ceea ce inseamna ca si-a pierdut capacitatea de a raspunde la controlul normal prin glanda pituitara prin TSH.

Boala Graves este ereditara si este de pana la cinci ori mai frecventa in randul femeilor decat la barbati. Boala Graves este considerat a fi o boala autoimuna, iar anticorpii care sunt caracteristici bolii pot fi gasiti in sange.

Diagnostic si Tratament

Boala Graves poate fi diagnosticata printr-o scanare standard a tiroidei. In plus, un test de sange poate dezvalui niveluri ridicate TSI.

Exista mai multe tratamente pentru hipertiroidism. Cea mai buna abordare depinde de varsta, starea fizica si severitatea tulburarii: iod radioactiv, medicamente anti-tiroidiene, beta-blocante sau interventii chirurgicale.

...