Angină pectorală


Piept | Cardiologie | Angină pectorală (Disease)


Angina este durerea în piept care provine din muschiul inimii in timpul activitatii fizice. Angina este, de obicei simtita ca: presiune, greutate, strângere, stoarcere, sau dureri peste piept, în special în spatele sternului.

Aceasta durere de multe ori radiaza in zona gâtului, maxilarului, brate, spate, sau chiar dintii. Pacientii pot suferi, de asemenea: indigestie, arsuri la stomac, slabiciune, transpiratii, greata, crampe, si dificultati de respiratie.

Cauze si factori de risc

Durerea este cauzata de o aprovizionare inadecvata de sange la muschiului inimii. Angina este de obicei descris ca stoarcere, presiune, greutate, senzatie de constrictie sau dureri în piept.

Angina este clasificat în una din cele doua tipuri: angina pectorala stabila sau instabila. Angina pectorala stabila este de obicei declansata de efort fizic, stres emotional, temperaturi reci, mesele grele si de fumat. Angina pectorala instabila poate fi cauzata de conditii, cum ar fi placi de aterom intr-un vas de sange, ruptura, sau un cheag de sange sau anemie severa. Cea mai frecventa cauza a anginei este boala coronariana, o ingustare a arterelor care alimenteaza musculatura inimii.

Starea care exacerbeaza sau provoca angina: medicamente, vasodilatatoare, înlocuire tiroidiana excesiva, vasoconstrictoare, policitemie care ingroasa sangele determinând-ul sa încetineasca fluxul in musculatura inimii.

Urmatorii factori de risc cresc riscul de boala coronariana si angina pectorala: consumul de tutun, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, nivelul ridicat de colesterol din sânge sau al trigliceridelor, antecedente personale sau familiale de boli de inima, varsta inaintata (barbati mai în vârsta de 45 si femei mai în vârsta pde 55 au un risc mai mare decat adultii mai tineri), lipsa de exercitiu, obezitate, stres.

Diagnostic si Tratament

Exista mai multe optiuni de tratament in angina pectorala, inclusiv schimbarea stilului de viata, medicamente, angioplastie si stenturi, sau interventii chirurgicale de bypass coronarian. Obiectivele tratamentului sunt de a reduce frecventa si severitatea simptomelor dumneavoastra si de a reduce riscul de atac de cord si a mortii. Medicamentul cel mai specific pentru a trata angina pectorala este nitroglicerina.

...