Hipoglicemie (nivel scăzut de glucoză în sange)


Piept | Endocrinologie şi Metabolism | Hipoglicemie (nivel scăzut de glucoză în sange) (Disease)


Hipoglicemia (scaderea zaharului din sange) este o problema frecvent perceputa. In timp ce unele sau mai multe dintre simptome pot fi prezente, este foarte rar confirmata sau documentata. Hipoglicemia afecteaza cel mai adesea cei de la extremele de varsta, cum ar fi copiii si persoanele in varsta, dar se poate intampla la orice varsta. In general, hipoglicemia este definita ca un nivel de glucoza serica (cantitatea de zahar sau de glucoza in sange) sub 70 mg / dl.

Ca o problema medicala, hipoglicemia este diagnosticat de prezenta a trei caracteristici cheie (cunoscut sub numele de triada Whipple). Triada Whipple reprezita (1) simptome compatibile cu hipoglicemie; (2) un nivel scazut de glucoza in concentratia plasmatica, si (3) ameliorare a simptomelor dupa ce nivelul de glucoza din plasma este ridicat.

Organismul regleaza nivelul de glucoza - principala sursa de energie pentru creier, muschi, precum si alte celule esentiale – prin actiunile diferitilor hormoni. Acesti hormoni includ insulina (care scade nivelul de zahar din sange), precum si alte substante chimice care atrag glucoza (cum ar fi glucagon, hormon de crestere, si epinefrina).

Rolul de insulina este de a ajuta la absorbtia glucozei din sange, determinandu-l sa fie stocat in ficat sau sa fie transportat in alte tesuturi ale corpului (pentru metabolism sau depozitare). Glucagonul creste cantitatea de glucoza in sange prin dezintegrarea glucozei stocate (glicogen numit amidon) si eliberandu-o din ficat in sange.

Insulina si glucagon sunt, de obicei, corect echilibrate, daca ficatul si pancreasul functioneaza normal.

Simptomele de hipoglicemie apar de obicei la niveluri mai mici de 60 mg / dL. Unele persoane pot simti simptomele de mai sus acest nivel. Niveluri mai mici de 50 mg / dL afecteaza functionarea creierului.

Cauze si factori de risc

In mod traditional considerat un hormon de stres, epinefrina (sau adrenalina) se produce in glanda suprarenala si, in anumite celule din sistemul nervos central. Epinefrina ridica, de asemenea, nivelurile de glucoza din sange prin punerea la dispozitie a glucozei pentru organism intr-o perioada de stres. Cand acest mecanism nu functioneaza corect, poate duce la hipoglicemie. Alti hormoni ajuta, de asemenea, in ridicarea nivelului de glucoza din sange, cum ar fi cortizol produs de glanda suprarenala si hormonul de crestere realizate de glanda pituitara.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul variaza de la mancare, glucoza orala (zahar), glucagon, la glucoza intravenos pentru a ridica nivelul de glucoza in fluxul de sange. Cauza hipoglicemiei trebuie sa fie indepartate pentru a preveni reaparitia.

...