Hiponatremie (nivel scăzut de sodiu în sânge)


General sau altele | Endocrinologie şi Metabolism | Hiponatremie (nivel scăzut de sodiu în sânge) (Disease)


Hiponatremia este o afectiune metabolica in care nu exista destul sodiu (sare) in fluidele corpului din afara celulelor.

Cauze si factori de risc

Sodiu se gaseste in cea mai mare parte in fluidele corpului din afara celulelor. Este foarte important pentru mentinerea tensiunii arteriale. Sodiu este, de asemenea, necesar pentru nervi si muschi pentru a functiona in mod corespunzator.

In cazul in care cantitatea de sodiu din fluide din afara celulelor scade, se muta apa in celule pentru a echilibra nivelurile. Acest lucru face ca celulele sa se umfle cu prea multa apa. Desi cele mai multe celule se poate ocupa de aceasta umflare, celulele creierului nu pot, pentru ca oasele craniului le limiteaza. Umflarea creierului cauzeaza cele mai multe dintre simptomele de hiponatremie.

In hiponatremie, dezechilibrul este cauzat de una dintre cele trei conditii: hiponatremia euvolemica - cresteri totale de apa ale corpului, dar continutul organismului de sodiu ramane acelasi; hiponatriemia hipervolemic - continutul de sodiu si apa din organism cresc, dar castigul de apa este mai mare; hiponatremie hipovolemica - apa si sodiu sunt scazute in organism, dar pierderea de sodiu este mai mare.

Diagnostic si Tratament

Se va efectua un examen fizic complet pentru a ajuta la determinarea cauzei simptomelor. Se vor face analize de sange si urina. Urmatoarele teste de laborator pot confirma hiponatremie: panou metabolic global (include sodiu din sange), osmolalitatea, test de sange, urina osmolalitatea, sodiu din urina.

Cauza hiponatremie trebuie sa fie diagnosticata si tratate. In unele cazuri, poate provoca cancer de stare, si radioterapia, chimioterapia, sau interventii chirurgicale pentru a elimina tumora pot corecta dezechilibrul de sodiu. Alte tratamente depind de tipul specific de hiponatremie. Tratamente pot include: fluide printr-o vena (IV), medicamente pentru ameliorarea simptomelor, restrictie de apa.

...