Hipotiroidism în timpul sarcinii


Gât | Endocrinologie şi Metabolism | Hipotiroidism în timpul sarcinii (Disease)


Bolile glandei tiroide sunt extrem de comune. In anumite conditii, poate produce hormoni tiroidieni in exces. In alte conditii, tiroida poate fi deteriorata sau distrusa si hormonii tiroidieni sunt produsi in cantitati mici, sau chiar deloc. Hormonul tiroidian principal este numit tiroxina, sau T4. Se estimeaza ca 2,5% din toate femeile gravide au un anumit grad de hipotiroidism. Frecventa variaza intre populatii si tari diferite. In timp ce sarcina in sine este o stare naturala, si prin niciun mijloc nu ar trebui sa fie considerata o boala, tulburarile tiroidiene din timpul sarcinii pot afecta atat mama si copil.

Simptomele variaza in functie de existentade prea mult sau prea putin T4 in sange. Cu un exces de T4 (hipertiroidism), pacientii se plang de senzatie de neliniste, hiperemotionalitate, si caldura si transpiratii. Pot sa aiba tremuraturi, probleme de concentrare, si pierderea in greutate. Tranzit intestinal frecvent si diaree sunt comune.

Cauze si factori de risc

In cazul in care nivelurile de T4 sunt scazute (hipotiroidie), ca urmare a productiei scazuta a glandei tiroide, pacientii observa de multe ori letargie, oboseala si cresterea in greutate. Constipatia este comuna si multe paciente raporteaza hipotiroidismul cu senzatie de frig excesiv.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul consta intr-o forma sintetica de T4 care este administrata pentru a inlocui hormonul lipsa. Doza de medicament este adaptat periodic pentru a mentine un nivel constant de hormon tiroidian in limite normale. De aceea, este o practica de rutina monitorizarea nivelului hormonului de stimulare tiroidiana (TSH), in timpul hipotiroidismului din sarcina. In multe privinte, tratamentul de hipotiroidism din timpul sarcinii este similar cu cel din al femeilor neinsarcinate.

...