Hipoxie (lipsă de oxigen)


Piept | Medicină de urgență | Hipoxie (lipsă de oxigen) (Disease)


Hipoxia cerebrala se refera la partea exterioara a creierului, o zona numita emisfera cerebrala. Cu toate acestea, termenul este adesea folosit pentru a desemna o lipsa de oxigen la creier. Hipoxia cerebrala apare atunci cand nu exista suficient oxigen la creier. Creierul are nevoie de o aprovizionare constanta de oxigen si substante nutritive pentru a functiona.

Celulele creierului sunt extrem de sensibile la lipsa de oxigen. Unele celulele ale creierului incep sa moara in mai putin de 5 minute dupa ce alimentarea lor cu oxigen dispare. Ca urmare, hipoxia cerebrala poate provoca leziuni ale creierului severe sau deces rapid.

Simptomele de hipoxie cerebrala usoara includ: schimbare de atentie (neatentie), judecata slaba, miscare necoordonata.

Simptomele de hipoxie cerebrala severa includ: inconstienta complete si lipsa de reactie (coma), respiratie absenta, nici un raspuns al pupilei la lumina.

Cauze si factori de risc

In hipoxia cerebrala, uneori doar oxigenul este intrerupt. Acest lucru poate fi cauzat de: respiratie in fum (inhalare de fum, cum ar fi in timpul unui incendiu), intoxicatia cu monoxid de carbon, sufocare, boli care impiedica contractia muschilor respiratorii (cum ar fi scleroza laterala amiotrofica), altitudini mari, presiunea ( compresie) asupra traheei, strangulare.

In alte cazuri, atat oxigenul cat si nutrientii de alimentare sunt opriti, cauzati de: stop cardiac (atunci cand inima se opreste din pompare), aritmie cardiaca, complicatii ale anesteziei generale, inec, supradoza de droguri, leziuni la un nou-nascut care au avut loc inainte, in timpul, sau curand dupa nastere, accident vascular cerebral, tensiune arteriala foarte scazuta.

Complicatiile de hipoxie cerebrala includ o stare vegetativa prelungita. Acest lucru inseamna ca persoana poate avea functii de baza, de viata, cum ar fi respiratia, tensiunea arteriala, ciclu somn-trezire, si deschiderea ochilor, dar persoana nu este atenta si nu raspunde la stimulii din jur. Astfel de pacienti mor, de obicei, in termen de un an, desi unii dintre acestea pot supravietui mai mult.

Durata de supravietuire depinde partial de cat de multa grija este luata pentru a preveni alte probleme. Complicatii majore pot include: cheaguri in vene (tromboza venoasa profunda), infectii pulmonare (pneumonie), malnutritie.

Diagnostic si Tratament

Prevenirea depinde de cauza specifica de hipoxie. Din pacate, hipoxia este, de obicei neasteptata. Acest lucru face dificila prevenirea conditiei.

Resuscitare cardiopulmonara (CPR), poate fi salvarea vietii, mai ales atunci cand este pornita imediat.

...