Angioedem (umflare a pielii, buzelor, ochilor)


Față | Alergie şi Imunologie | Angioedem (umflare a pielii, buzelor, ochilor) (Disease)


Angioedemul este o afectiune in care membranele mucoase si tesuturile de sub piele devin brusc umflate. Fata si gâtul, de obicei, sunt afectate.

Principalele simptome sunt: umflarea oricarei parti a corpului, cel mai frecvent a fetei, buzelor, si organelor genitale, dificultati bruste în respiratie, vorbire, sau la înghitire datorita umflarii limbii, gurii, si cailor respiratorii, o eruptie însotita de mâncarime care afecteaza zonele care nu sunt umflate. Alte simptome pot include: dificultate de respiratie si crampe abdominale.

Angioedemul poate sa apara în acelasi timp ca si anafilaxie, o reactie alergica potential fatala, care necesita asistenta medicala de urgenta. Simptome usoare ar putea sa nu aibe nevoie de tratament. Simptomele moderate pana la severe pot necesita tratament. Dificultatile de respiratie reprezinta o conditie de urgenta.

Cauze si factori de risc

Angioedemul poate fi cauzat de o reactie alergica. În timpul reactiei, histamina si alte substante chimice sunt eliberate in sange. Organismul elibereaza histamina cand sistemul imunitar detecteaza o substanta straina numit un alergen. În multe cazuri, cauza de angioedem nu este niciodata gasit. Pot provoca angioedem: parul de animale, expunerea la apa, lumina soarelui, frig sau caldura, produsele alimentare (fructe de padure, fructe de mare, peste, nuci, oua, lapte, si altele), muscaturi de insecte, medicamente, cum ar fi antibiotice (penicilina si sulfamide), medicamente anti-inflamatorii nonsteroidale, si medicamente pentru tensiune arteriala, polen. Urticaria si angioedemul pot sa apara, de asemenea, dupa infectii sau cu alte boli (inclusiv boli autoimune, cum ar fi lupusul, leucemie si limfom).

Diagnostic si Tratament

Comprese reci sau umeziri pot oferi ameliorarea durerii. Medicamentele utilizate pentru a trata angioedemul includ: antihistaminice, anti-inflamatorii (corticosteroizi) si epinefrina. O forma de angioedem se transmite in familii si are declansare, complica?ii, si tratamente diferite. Aceasta se numeste angioedem ereditar.

...