Purpura trombocitopenica idiopatică


Piele | Dermatologie | Purpura trombocitopenica idiopatică (Disease)


Descriere

Purpura trombocitopenica idiopatica (PTI) este conditia de a avea un numar anormal de scazut de trombocite (trombocitopenie) de cauza necunoscuta (idiopatice).

Cauze si factori de risc

Deoarece cele mai multe incidente de PTI par a fi legate de producerea de anticorpi impotriva trombocitelor, purpura trombocitopenica imuna sau trombocitopenie imunitar sunt termeni, de asemenea, folosite pentru a descrie aceasta conditie. Adesea, ITP este asimptomatic (lipsit de simptome evidente), si pot fi descoperite întâmplator, dar un numar foarte mic de trombocite poate duce la un risc crescut de sângerare si purpura.

Diagnostic si Tratament

ITP este diagnosticat cu o hemograma completa (un test de sânge comun). În unele situatii, investigatii suplimentare (cum ar fi o maduva osoasa biopsie), pot fi necesare pentru a se asigura ca numarul de trombocite nu este redus din cauza altor motive.

Tratamentul nu poate fi necesara în cazurile usoare, dar conteaza foarte scazute sau sângerare semnificativa ar putea determina un tratament cu steroizi, imunoglobulina intravenoasa, imunoglobulina anti-D, sau de droguri mai puternice imunosupresoare. Refractar ITP (nu raspund la tratamentul conventional PTI), poate solicita splenectomie, indepartarea chirurgicala a splinei. Transfuzii de trombocite poate fi utilizata în sângerare severa, împreuna cu un numar foarte redus. Uneori organismul poate compensa prin trombocite anormal de mari.

...