Dinţi impactaţi sau incluşi


Gura | Medicină de urgență | Dinţi impactaţi sau incluşi (Disease)


Molarii impactati si inclusi sunt cele doua tipuri principale de dinti neiesiti gasiti în gura, si pot fi uneori confundati unul cu celalalt. În cazul ambellor situatii, dintii ramân sub suprafata gingiei si osului, mai degraba decât sa erupa într-o pozitie expusa în cadrul gurii, cu toate acestea, motivul pentru esecul de a erupe difera.

Cauze si factori de risc

Dintii impactati sunt dintii care nu pot erupe adecvat din gingie. Impactarea este de obicei cauzata de aglomerarea dintilor care lasa spatiu insuficient pentru eruptia unui nou dinte. În contrast, un dinte inclus este un dinte neerupt care este acoperit, de obicei, complet, cu os. Dintii inclusi sunt acei dinti care se gasesc in interiorul oaselor maxilare dar care nu pot sa rupa intr-o pozitie normala. Deci prin definitie dintii inclusi sunt in malpozitie si deci nefunctionali. Aceasta combinatie de factori face din dintii inclusi candidati pentru extractie. Anumite condi?ii patologice sistemice si locale pot fi asociate cu ambele.

Diagnostic si Tratament

Medicul dentist va cauta tesutul umflatt peste zona în care un dinte care nu a aparut, sau a aparut doar par?ial. Dintele poate apasa pe dinti în apropiere. Gingiile din jurul zonei pot sa prezinte semne de infectie, cum ar fi roseata, drenaj, si sensibilitate. Pe masura ce gingiile se umfla peste molariiide minte si apoi se scurg si se strâng, se poate simti ca dintele a iesit si apoi s-au întors din nou în jos.

Tratamentul poate sa nu fie necesare în cazul în care dintele nu cauzeaza nici o problema. Antialgice fara prescriptie ar putea ajuta în cazul in care dinte afectat cauzeaza disconfort. Apa calda cu sare (o jumatate de lingurita de sare într-o cana de apa) sau apa de gura poate linisti gingiile. Eliminarea dintelui (extractie) este de obicei tratamentul pentru un dinte. Acest lucru se face de obicei la un cabinet stomatologic, dar cazurile dificile pot necesita un chirurg. Antibioticele pot fi prescrise înainte de extractie daca dintele este infectat.

...