Norovirus infectie (virusul norwalk)


Abdomen | Alergie şi Imunologie | Norovirus infectie (virusul norwalk) (Disease)


Descriere

Norovirusii sunt un grup de virusuri înrudite care cauzeaza boli acute gastro-intestinale sporadic sau în focare. Norovirusii sunt denumiti uneori ca virusul Norwalk - cum ar fi, pe numele dat tulpinei identificate pentru prima data in anii 1970.

Cele mai frecvente simptome includ greata, varsaturi si crampe stomacale. Diareea poate însoti ocazional varsaturile. Febra este de obicei de grad mic sau absenta.

Cauze si factori de risc

Virusul este prezent in fecale si voma persoanelor infectate. Modurile în care se poate infecta o persoana sunt: contactul direct cu o alta persoana infectata cu simptome; consumul de alimente sau bauturi contaminate cu virusul. Alimentele pot deveni contagioase, prin manipularea lor de bolnavii cu norovirusi, mai ales daca nu sunt tinuta igiena corespunzatoare (mâinile trebuie sa fie spalate înainte de a ajunge pe alimente) sau prin includerea în meniul de alimente (peste, fructe, legume), care au fost contaminate la sursa ; realizarea suprafetelor sau a obiectelor contaminate cu norovirus si degetele contaminate in gura lor (copiii se pot îmbolnavi daca atingeti jucarii contaminate si apoi pune degetele în gura).

Norovirusul este foarte contagioas si se poate raspandi rapid. Ca raceala, norovirusul are tulpini diferite, ceea ce face dificil pentru corpul unei persoane sa dezvolte o imunitate de durata. Astfel, infectia poate sa reapara de mai multe ori în timpul vietii unei persoane.

Oricine se poate infecta. Ea apare numai la om si este gasita in intreaga lume. Desi virusul este usor sa se raspândeasca, boala grava apare rar.

Diagnostic si Tratament

Prevenirea focarelor de infectie în comunitati, depinde de mentinerea igienei alimentare personale. Cei care au simptome de greata, varsaturi sau diaree, ar trebui sa fie eliminate din locul de munca si sa se întoarca la 48 de ore dupa aceste simptome dispar. Personalul medical are grija de pacientii bolnavi cu norovirus, trebuie sa poarte halat si manusi. O atentie speciala va fi acordata spalarii mainilor cu sapun. Mobilitatea pacientilor în spital ar trebui sa fie redusa la minimum.

...