Panariţiu (infecţie la deget)


Mâini | Medicină de urgență | Panariţiu (infecţie la deget) (Disease)


Panaritiul este o infectie a pulpei degetului care exista sub doua forme: celulita, care este o infectie fara puroi, precum si un abces (o cavitate de puroi). Incep, de obicei, ca o senzatie usoara, dar poate progresa rapid la extrem de dureroase. Aceste infectii apar de obicei la varful degetelor, dupa un anumit tip de leziuni penetrante, cum ar fi o rana mica (taietura) sau o aschie, dar uneori nu se poate gasi nici un motiv anume.

Cauze si factori de risc

Panaritul, de obicei, este cauzat de bacterii Staphylococcus aureus. Este important sa se obtina un tratament rapid pentru aceste abcese mici. In cazul in care bacteriile continua sa se extinda, se pot comprima vasele de sange din deget si taia circulatia degetului, provocand daune permanente la deget. De asemenea, un panaritiu netratat, poate raspandi infectia sa la nivelul osului in deget, creand o infectie mai grava, numita osteomielita, care are o durata de vindecare mai mare. Ca si alte tipuri de infectii, panaritiul, uneori, incepe dupa ce un deget este intepat de o aschie de lemn sau de alt obiect.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul depinde de forma sau stadiul de infectie. Daca problema este doar o celulita, comprese calde si antibiotice orale sunt suficiente, dar observarea atenta este necesara. Daca panaritiul a progresat pana la punctul de a forma un abces, drenajul chirurgical este necesar. Diagnosticul stadiului panaritiului poate fi foarte dificil, deoarece ambele cazuri sunt rosii, umflate, si foarte dureroase, iar tratamentul este complet diferit pentru fiecare etapa. Prognosticul este excelent daca infectia este tratata corect.

...