Infecţie cu herpes simplex


Pelvis/Bazin | Medicină preventivă | Infecţie cu herpes simplex (Disease)


Herpesul genital este cauzat de infectia cu virusul herpes simplex (HSV). Exista doua tipuri de HSV, HSV-1 si HSV-2, ambele din care fac parte dintr-un grup mai larg numit Herpesviridae. Un alt virus bine-cunoscut in acest grup este virusului varicelo-zosterian, care cauzeaza de varicela si zona zoster.

In general, HSV-1 este dobandit pe cale orala, provocand herpesu, HSV-2 este dobandit in timpul contactului sexual si afecteaza zona genitala.

Doar aproximativ 10-25 la suta din persoanele infectate cu HSV-2 sunt constienti ca au herpes genital. Acest lucru se datoreaza faptului ca herpesul genital va produce de multe ori simptome usoare sau nici un simptom (infectie asimptomatica). Ca rezultat, multe cazuri de herpes genital merg nediagnosticate si in mod frecvent oamenii iau in necunostinta de virusul pe partenerii lor sexuali.

Cauze si factori de risc

Desi herpesul genital este aproape intotdeauna cauzata de HSV-2, HSV-1 este responsabil pentru un numar tot mai mare de cazuri de herpes genital in tarile dezvoltate.

Diagnostic si Tratament

Nici un medicament nu poate vindeca virusul herpes simplex. Infectia poate sa reapara dupa ce tratamentul a fost oprit, si, chiar si in timpul tratamentului, un pacient poate transmite virusul in continuare la o alta persoana. Medicamentele pot, cu toate acestea, reduce simptomele si imbunatatii timpul de vindecare.

...