Mononucleoză infectioasă (Epstein-Barr)


Gura | Alergie şi Imunologie | Mononucleoză infectioasă (Epstein-Barr) (Disease)


Descriere

Virusul Epstein-Barr (EBV), este un virus herpetic foarte raspandit, care poate provoca mononucleoza. De fapt, cele mai multe infectii EBV nu sunt vizibile, chiar si atunci când acestea sunt active în corp. Pana la varsta de 35 de ani, aproape toata lumea are anticorpi la VEB, indicând o infectie trecuta.

Infec?ia nu provoaca, în general, semne sau simptome, exceptie facand adolescentii si adultii tineri. În aceasta grupa de vârsta, pâna la jumatate din infectii EBV produc mononucleoza - o boala caracterizata de oboseala, dureri de cap, febra, durere în gât si noduli limfatici umflati.

Cauze si factori de risc

Este nevoie de mai mult decât tuse sau stranut pentru a transmite EBV. In timpul infectiei primare, oamenii elimina virusul in saliva. Este nevoie de contacte strânse, cum ar fi sarutul sau folosirea in comun a unui pahar cu o persoana infectata, pentru a contacta EBV.

Diagnostic ?i Tratament

O hemoleucograma pentru a detecta celulele albe anormale din sânge (limfocite atipice) este efectuata frecvent . Un test Monospot pozitiv pentru detectarea virusului Ebstein Barr este cea mai comuna metoda de diagnostic.

Cei mai multi pacienti se vor recupera în termen de 2-4 saptamâni, fara medicatie. Acetaminofen, antiinflamatoare si o multe fluide sunt pilonul de tratament. Nu exista nici un tratament anti viral disponibil. Steroizii pot fi luati în considerare la pacien?ii cu simptome severe. Pacientii sunt sfatuiti sa evite sporturile de contact pentru a preveni ruptura splinei. ...