Fractură de gleznă


Laba piciorului | Ortopedie | Fractură de gleznă (Disease)


O fractura de glezna este o rupere a oaselor gleznei. Semnele si simptomele leziunilor si fracturilor de glezna tind sa fie evidente. Durerea este motivul cel mai frecvent. Umflarea apare frecvent in jurul gleznei. Echimoze la articulatie poate fi vazuta, desi nu imediat. In fracturile severe, pot exista deformari evidente ale oaselor din jurul gleznei. Pielea poate fi intinsa pe un os rupt de baza si osoase pot fi expuse. Daca oamenii isi ranesc nervii sau vasele de sange care aprovizioneaza piciorul, pot exista dureri mai mari, impreuna cu pielea palida pe picior, amorteala, sau incapacitatea de a misca piciorul sau degetele de la picioare.

Cauze si factori de risc

Fracturile pot sa apara cu fisuri simultane ale ligamentelor. Acest lucru se poate intampla in mai multe moduri: rularea gleznei inauntru sau in afara, rasucirea gleznei dintr-o parte in alta, indoirea sau extindere extrem a articulatiei, forta severa aplicata in articulatie prin aterizarea ea de la un nivel ridicat.

Diagnostic si Tratament

La examenul clinic, este important sa se evalueze locatia exacta a durerii, gama de miscare si starea nervilor si a vaselor. La razele X poate fi o fractura de maleola mediala, a maleolei laterale, sau de marginea anterioara / posterioara a tibiei distale.

Tratamentul fracturilor gleznei este dictata de stabilitatea articulatiei gleznei. Anumite modele de fractura sunt considerate stabile, si pot fi tratate similar cu entorsele gleznei. Toate celelalte tipuri necesita interventii chirurgicale, de cele mai multe ori o reducere deschisa si fixare interna. Un ghips sau atela vor fi necesare pentru a imobiliza glezna dupa o interventie chirurgicala.

...