Boală inflamatorie intestinală


Abdomen | Gastroenterologie | Boală inflamatorie intestinală (Disease)


Boala inflamatorie intestinala este un grup de conditii inflamatorii ale colonului si intestinul subtire. Tipuri majore sunt boala Crohn si colita ulcerativa.

Este o parte a raspunsului biologic complex al tesuturilor vasculare la stimuli daunatoari, cum ar fi agentii patogeni, celulele deteriorate, sau iritanti. Inflamatia este o incercare de protectie de catre organismu pentru a elimina stimulii prejudiciabili si pentru a initia procesul de vindecare.

Cauze si factori de risc

Nu se stie inca ce cauzeaza boala inflamatorie a intestinului. De aceea, este numita o boala idiopatica.

Un factor sau agent necunoscut (sau o combinatie de factori) declanseaza sistemul imunitar al organismului pentru a produce o reactie inflamatorie la nivelul tractului intestinal, care continua fara control. Ca urmare a reactiei inflamatorii, peretele intestinal este deteriorat si duce la diaree cu sange si dureri abdominale.

Factori genetici, imunologici, infectiosi, si psihologice au fost toti implicati in influentarea dezvoltarii BII.

Diagnostic si Tratament

Teste pentru stabilirea diagnosticului includ: clisma cu bariu, colonoscopie, CT a abdomenului, endoscopie, RMN a abdomenului, sigmoidoscopia cu enteroscopie, raze x la intestinul subtire, si / sau la GI superior.

Terapia depinde de gradul de boala. Scopul este de a reduce inflamatia in intestine si de a reduce simptomele. Tratamentele standard includ steroizi, aminosalicilati, si medicamente pentru modificarea sistemului imunitar, cum ar fi Infliximab. Chirurgia poate fi necesara, de asemenea.

...