Inflamaţie


Ureche, Nas | Alergie şi Imunologie | Inflamaţie (Disease)


Multi experti vad acum inflamatie ca fiind generata de un raspuns al sistemului imunitar, care e scapat de sub control. Atunci cand exista o raceala sau o entorsa a gleznei, sistemul imunitar se trasforma in mecanism de aparare. Infectia sau prejudiciu declanseaza un lant de evenimente numit cascada inflamatoare. Semnele de inflamatie familiare normale - de caldura, durere, roseata, umflaturi - sunt primele semnale care cheama in actiune sistemul imunitar.

Cauze

Intr-un echilibru delicat de da-si-ia, inflamatia incepe atunci cand hormonii pro-inflamatorii cheama celulele albe din sangele sa vina si sa curete infectia si tesutul deteriorat. Acesti agenti sunt insotite de compusi la fel de puternici, anti-inflamatorii, care se deplaseaza in momentul in care amenintarea este neutralizata pentru a incepe procesul de vindecare.

Diagnostic si Tratament

Inflamatia este de obicei un proces pe termen scurt, menite sa protejeze corpul. Odata ce cauza prejudiciului a fost neutralizata, inflamatia dispare treptat. Inflamatia este un proces si nu o boala, dar poate necesita tratament in cazul in care continua sa persiste sau cauzeaza disconfort semnificativ in lipsa oricarei amenintari la adresa integritatii tesuturilor. In conditii cronice, inflamatia este de obicei de grad scazut, dar persistenta, cu agravari ocazionale acute.

...