Hernie inghinală


Abdomen | Medicină de urgență | Hernie inghinală (Disease)


Hernia inghinala apare atunci cand vintrele (structura dintre coapsa si abdomen), tesutul abdominal sau o parte din intestin iese printr-un punct slab in peretele abdominal si cauzeaza o umflatura la acest nivel sau la nivelul scrotului.

Exista doua tipuri de hernii: (1) Hernia inghinala indirecta se produce prin deschiderea normala a canalului inghinal ce ar trebui sa inchida inainte de nastere. Aceasta deschidere permite tesuturilor sa protruzioneze prin intermediul acestui canal; (2) hernie inghinala directa se produce ca urmare a slabiciunii musculare.

Herniile inghinale indirecte sunt mai frecvente la baieti deoarece dupa coborarea testiculelor prin canalul inghinal, deschiderea abdominala la canal nu se poate inchide complet. La femei, de asemenea, herniile inghinale indirecte sunt mai frecvente decat cele directe.

Simptomele de hernie inghinala sunt umflarea zonei inghinale sau a scrotului la barbati sau a labiilor mari (care acopera vaginul) la femei. Acest lucru se poate produce treptat, in cateva saptamani sau luni sau poate sa apara brusc dupa ridicarea de greutati, tuse, aplecare, incordare sau ras.

Cauze si factori de risc

Herniile inghinale sunt cauzate de persistenta de comunicare intre abdomen si organele genitale (numita canal inghinal), care in mod normal ar trebui sa se inchida inainte de nastere, slabirea muschilor abdominali prin imbatranire si uzura in viata; conditii care cresc presiunea in cavitatea abdominala (de exemplu, tuse frecventa sau obezitatea); sport - atletii dezvolta adesea o hernie manifesta printr-o durere cronica inghinala cu sau fara semne de hernie.

Diagnostic si Tratament

Razele X se poate face pentru a diagnostica obstructia intestinala. O ecografie sau o scanare CT pot defini hernia.

In cazul in care nu exista simptome semnificative hernia poate fi monitorizata. Herniile care se maresc sau provoca durere au nevoie de reparatii chirurgicale. Herniile nu se vor vindeca. Herniile incarcerate sau strangulate au nevoie de reparatii chirurgicale imediate pentru a preveni ranirea grava sau moartea.

...