Abuz de inhalanţi


Ureche, Nas | Pneumologie | Abuz de inhalanţi (Disease)


Inhalantii sunt o gama larga de medicamente ai caror vapori volatili sunt ingerati prin nas si trahee. Acestia sunt luati pri volatilizare, si nu includ medicamente care sunt inhalate dupa ardere sau încalzire. De exemplu, nitritul de amil si toluen sunt considerate inhalante, dar de tutun, marijuana, si cocaina nu sunt.

Prin deplasarea aerului în plamâni, inhalantii priveaza organismul de oxigen, o afectiune cunoscuta sub numele de hipoxie. Hipoxia poate deteriora celulele din tot corpul, dar celulele creierului sunt deosebit de sensibile. Aceste simptome de hipoxie a creierului variaza în functie de care regiuni ale creierului sunt afectate: de exemplu, hippocampusul ajuta la memoria de control, astfel încât cineva care foloseste în mod repetat inhalante poate pierde abilitatea de a invata lucruri noi, sau poate avea dificultati in conversatii simple.

Cauze si factori de risc

În timp ce alte substante abuzate pot fi inhalate, termenul inhalanti este folosit pentru a descrie substantele care sunt foarte nocive, daca sunt luate pe oricare alta cale de administrare. O varietate de produse comune în casa si la locul de munca contin substante care pot fi inhalate pentru a te droga, cu toate acestea, oamenii nu cred ca de obicei aceste produse (de exemplu, vopsele, adezivi, spray si fluide de curatare), ar fi droguri, deoarece acestea nu au fost niciodata destinate sa induce efecte intoxicante. .

Cu toate acestea, copiii mici si adolescentii pot obtine cu usurinta aceste substante extrem de toxice si sunt printre celi mai probabil sa le abuzeze. Inhalanti pot fi respirati pe nas sau gura într-o varietate de moduri, cum ar fi fumul pe nas sau inhalarea dintr-un recipient, etc

Intoxicatia produsa de inhalani, de obicei, dureaza doar câteva minute, prin urmare, utilizatorii încearca adesea sa extinda senzatia prin continuarea inhalarii în mod repetat dupa cateva ore. Efectele inhalantilor sunt similare cu cele de alcool, inclusiv vorbire neclara, lipsa de coordonare, euforie, si ameteli. Abuzatorii de inhalanti pot, de asemenea, experimenta halucinatii, lesin, si iluzii. Cu inhalatii repetate, multi utilizatori se simt mai putin inhibati si mai putin în control. Unii se pot simti somnolenti pentru mai multe ore si pot experimenta o durere de cap persistenta. Substantele chimice gasite în diferite tipuri de produse inhalatorii pot produce o varietate de efecte suplimentare, cum ar fi confuzie, greata, sau varsaturi.

Diagnostic si Tratament

Abuzul pe termen lung de inhalanti poate rupe, de asemenea, mielina, un tesut gras care inconjoara si protejeaza unele fibre nervoase. Din cauza daunelor produse de substantele chimice neurotoxice asupra creierului, poate fi luat în considerare abuzatorul ca având un diagnostic dublu de dependenta chimica si boli mintale. Multe abordari si tehnici utilizate în tratament de droguri si alcool se aplica, dar o serie de alte aspecte specifice ...