Laceraţie a gleznei (tăietură în piele)


Laba piciorului | Medicină generală | Laceraţie a gleznei (tăietură în piele) (Disease)


Descriere

Sfâsiere este o taietura, o rupta, o rana neregulat. Sfâsiere frecvent cauzate de o trauma contondent. Laceratii si inciziile pot aparea regulat, liniare sau neregulate, stelat. Sfâsiere Termenul este de obicei folosit atunci când se refera la incizii.

Cauze si factori de risc

Sfâsiere individuala poate fi mai grav ranit decât cea raportata în evaluarea initiala. S-ar putea fi hemoragii interne sau alte leziuni interne, în plus fata de rani superficiale. Bacterii, virusuri, sau corpuri straine, se pot contamina rana, cauzând infectii, boli, vindecare întârziata sau. Persoanele fizice se pot infecta cu virusul HIV dupa ce a fost sfâsiat cu un obiect care poarta o cantitate semnificativa de sânge de la un individ infectat cu HIV.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul laceratii recente implica examinarea, de curatare, si închiderea plagii. Daca exista o întârziere în tratament si rupturilor au avut loc mai mult de 6-24 ore înainte de evaluare, aceasta poate fi de preferat sa se vindece de intentia secundar, din cauza ratei ridicate de infectie asociat cu închidere întârziata.

Pentru laceratii simple, curatarea poate fi realizata utilizând un numar de diferite solutii, inclusiv apa de la robinet, solutie salina sterila, sau cu o solutie antiseptica, cum ar fi peroxid de hidrogen.

Ratele de infectare poate fi mai mica cu utilizarea apei de la robinet în regiuni în care calitatea apei este ridicata. Dovezi pentru eficacitatea oricarei curatare a ranilor simplu este însa limitata. Este important sa se evite punerea alcool, peroxid de hidrogen, sau iod într-o reducere, care poate intarzia vindecarea.

Întârzierea în obtinerea asistentei medicale poate creste rata de infectie. Daca un rezultat taiat dintr-o punctie lichidata printr-un pantof, exista un risc ridicat de infectare. Roseata, umflaturi, durere a crescut, si puroi drenaj din rana indica, de asemenea, o infectie care necesita îngrijire profesionala.

...