Inhalare de corp străin


Gura | Medicină de urgență | Inhalare de corp străin (Disease)


Aspiratia de corp strain poate fi o urgenta amenintatoare pentru viata. Un obiect solid sau semisolid aspirat se poate depune in laringe sau trahee. Daca obiectul este suficient de mare pentru a provoca obstructia aproape completa a cailor respiratorii, asfixierea poate cauza moartea rapid. Grade mai mici de duc la semne si simptome mai putin severe.

Simptomele cronice invalidante, cu infectii recurente s-ar putea sa apara cu extractie intarziata, sau pacientul poate ramane asimptomatic. Evenimentul poate fi de obicei identificat, desi de multe ori nu este imediat apreciat. Obiectul aspirat ar putea scapa chiar de detectare. Cel mai adesea, obiectul aspirat este hrana, dar un spectru larg de elemente aspirate au fost documentate de-a lungul anilor. Obiectele de obicei preluate includ seminte, nuci, fragmente osoase, cuie, jucarii mici, monede, ace, fragmente de instrumente medicale, dentare si aparate.

Cauze si factori de risc

Copiii mici pot inhala cu usurinta anumite alimente (cum ar fi nuci, seminte, floricele de porumb si) si obiecte mici (cum ar fi butoane si margele). Astfel de obiecte pot provoca blocaj fie partial sau total a cailor respiratorii.

Monede, jucarii mici, marmura, ace, suruburi, pietre, si orice altceva suficient de mic pentru sugari sau copii mici pentru baga in gura pot fi inghitite. In cazul in care obiectul trece prin esofag si stomac fara sa fie blocate, vor trece probabil prin tractul gastro-intestinal intreg.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul pentru un corp strain inhalat poate include terapie cu oxigen si bronhoscopie, care permite unui medic sa prelueze obiectul strain din caile aeriene superioare sau pulmonare.

...