Leziuni ale vaselor de sânge


Piept | Medicină de urgență | Leziuni ale vaselor de sânge (Disease)


Vasele de sange sunt tuburile care duc sange sub presiune inalta de la inima la corp (artere), pentru a reveni sub presiune scazuta inapoi la inima prin intermediul plamanilor (vene). In brat si in special in mana exista suficiente vase de sange cu legaturi intre ele, astfel ca taierea unei artere principale nu da, de obicei, nici o problema majora.

Cauze si factori de risc

Leziunile apar de obicei din cauza unei taietura cu un obiect ascutit, cum ar fi un cutit sau o sticla sparta. Utilaje grele pot provoca amputarea unui deget intreg sau chiar o parte sau toate mana.

Diagnostic si Tratament

Un prejudiciu la un vas de sange poate fi uneori observat prin examinarea directa a ranii. Raze X speciale se pot face pentru a identifica prejudiciul arterei sau venei. Urmatoarele examene pot fi utilizate: angiograma, venograma, angiografia CT, si / sau RMN.

Tratamentul depinde de zona care este accidentata. Unele vase de sange nu au nevoie de reparatii. Arterele mari sau artere care alimenteaza zonele importante, vor avea nevoie de reparatii chirurgicale. Chirurgul poate coase in mod direct capetele arterei impreuna sau poate folosi o grefa pentru a repara artera.

...