Leziuni la nivelul splinei (ruptură splenică)


Abdomen | Medicină de urgență | Leziuni la nivelul splinei (ruptură splenică) (Disease)


Descriere:

Ruptura splenica este o urgenta medicala, care apare atunci cand capsula de acoperire a splinei se rupe in abdomen revarsandu-se sange de culoare deschisa. În functie de marimea rupturii,poate avea loc o hemoaragie interna masiva.

Ruptura splinei descrie o situatie de urgenta în care splina dezvota o soluite de continuitate. Splina, situat chiar sub coaste pe partea stanga, ajuta corpul sa lupte împotriva infectiilor si filtreaza celulele imbatranite din fluxul sanguin.

Semne si simptome ale unei rupturi de splina includ: dureri în partea superioara stânga a abdomenului, sensibilitate la atingere in hipocondrul stang, confuzie,migrene.

Cauze si factori de risc

Splina se poate rupe atunci când abdomenului sufera o lovitura severa direct sau un traumatism. Splina este organul cel mai frecvent lezat în accidentele care implica traume ale abdomenului. Acest lucru este valabil indiferent de varsta.

Leziuni la partea stânga a corpului. O ruptura splinei este de obicei cauzata de o lovitura la nivelul abdomenului superior stâng sau toracic inferior stang, cum ar fi s-ar putea întâmpla în cazul accidentelor sportive, vatamarilor corporale si accidentelor de masina. Splina se poate rupe accidental la scurt timp dupa traumatism abdominal sau, în unele cazuri, la cateva zile sau chiar saptamâni dupa lezarea acestuia.

Ruptura de splina este o afectiune grava, care aparea atunci când splina sufera un traumatism. O lovitura in abdomen in timpul unui accident sportiv, a unei vatamari corporale sau a unui accident de masina, poata duce la o ruptura a splinei. Fara tratament de urgenta, ruptura splinei poate provoca o hemoragie interna, amenintatoare de viata

Diagnostic ?i Tratament

De?i unele rupturi de splina necesita interventie chirurgicala de urgenta, altele pot fi tratate numai cu cateva zile de spitalizare.

O ruptura splenica este o urgenta medicala. Daca aveti dureri în abdomenul superior stâng sau semne ?i simptome care indica o hemoragie interna - cum ar fi confuzie, ameteala, vedere încetosata sau lesin - dupa o accidentare, solicitati asistenta medicala de urgenta. ...