Entorsă a gleznei


Laba piciorului | Ortopedie | Entorsă a gleznei (Disease)


O luxatie a gleznei, de asemenea cunoscuta si ca entorsa, reprezinta o conditie medicala comuna in care una sau mai multe dintre ligamentele de la glezna sunt rupte sau partial rupte.

Oricare din urmatoarele semne si simptome ar trebui sa atentioneze privind necesitatea prezentarii la medic imediat: auzirea sau simtirea unei trosnituri sau unei serii de trosnituri indicand ruptura ligamentului sau ligamentelor; incapacitatea continuarii activitatii sau mentinerii ortostatismului (pozitia in picioare); aparitia unei tumefieri care se accentueaza rapid la nivelul piciorului, gleznei sau regiunii inferioare a membrului inferior respectiv ; deformarea vizibila la locul traumatismului; decolorarea sau vanatai evidente; un traumatism anterior cu aceeasi localizare.

Cauze si factori de risc

Entorsele de glezna apar atunci cand ligamentele care fac legatura intre oasele piciorului si cele ale gambei sunt intinse sau rupte. O leziune prin inversiune, cea mai frecventa cauza de entorsa de glezna, apare atunci cand glezna este rotata in exterior si talpa piciorului este adusa in interior. Rezulta astfel intinderea sau ruperea ligamentelor din exteriorul gambei. Intr-o entorsa de glezna inalta, un tip mai rar de entorsa de glezna, ligamentele superioare si cele din exteriorul gambei sunt de asemenea rasucite, marind astfel severitatea entorsei si timpul de vindecare.

Exista citiva factori care contribuie: tonusul muscular slab, lipsa conditiei fizice bune, sedentarismul; practicarea unor activitati fizice inadecvate si pentru care pacientului nu a fost pregatit; accidentele care determina stress mecanic pe ligamente; obezitatea prin cresterea energiei kinetice.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul initial este cu gheata, odihna, precum si limitarea de plimbari si greutate pe glezna vatamata. Medicamente anti-inflamatorii pot fi administrate pentru a reduce inflamatia locala. Ranile grave sunt plasate in mulaje de imobilizare. Tratamentul chirurgical poate fi necesar pentru fisuri complete. Programele de terapie fizica sunt parte a procesului de reabilitare, care incorporeaza exercitii de intarire a muschilor de la picioare.

...