Ischemie intestinală (flux de sânge întrerupt)


Abdomen | Medicină de urgență | Ischemie intestinală (flux de sânge întrerupt) (Disease)


Ischemia intestinala rezulta din alimentarea scazuta cu sange la nivelul intestinelor. Arterele devin de obicei blocate cu ateroscleroza, dar pot fi, de asemenea, blocate de un cheag de sange care se deplaseaza la artera de la o alta locatie (embolie). Ischemia intestinala poate aparea, de asemenea, de la hipotensiune arteriala, de la o rasucire a intestinului (volvulus), sau de la o hernie interna.

Cauze si factori de risc

Ischemia intestinala apare atunci cand fluxul de sange prin arterele majore care furnizeaza sange la nivelul intestinului este incetinit sau oprit.

Ischemia intestinala are multe cauze posibile, inclusiv un blocaj intr-o artera cauzat de un cheag de sange, sau o ingustare a unei artere din cauza acumularii de depozite, cum ar fi colesterolul. Oricare ar fi cauza, fluxul sanguin diminuat in tractul digestiv lasa celulele cu oxigen insuficient. In aceste conditii, celulele devin slabe si mor. In cazul in care prejudiciul este suficient de sever, infectia si cangrena poate aparea ca rezultat. Daca nu este tratata, ischemia intestinala poate fi fatala.

Diagnostic si Tratament

Testele de laborator pot arata un nivel ridicat ale numarului de celule albe din sange si acid crescut in fluxul sanguin. Alte teste efectuate pentru stabilirea diagnosticului inlcud CT abdominal sau o angiografie.

Tratamentul necesita de obicei interventie chirurgicala, si implica eliminarea portiunii avariate a intestinului. In unele cazuri, o colostomie sau ileostomie este necesara. Blocarea arterelor de la intestin este corectata, daca este posibil. ...