Corp străin intraocular


Ochi | Oftalmologie | Corp străin intraocular (Disease)


Leziunile unui corp strain intraocular variaza in prezentare, rezultat, precum si prognostic in functie de diferiti factori. Cresterea gradului de constientizare cu privire la protectia ochilor, tehnici chirurgicale imbunatatite, precum si progresele in bioinginerie sunt responsabile pentru un rezultat mai bun in leziunile de acest tip. Factorul de limitare este inca gradul de prejudiciului initial.

Simptomele includ: inrosire, senzatie de corp strain, lacrimare crescuta, durere oculara, scaderea vederii, sensibilitate la lumina.

Cauze si factori de risc

Corpuri straine intraoculare, cum ar fi substantele inerte, cum ar fi sticla, piatra, si plasticul sunt mai bine tolerate decat metalele, care oxideaza, cum ar fi cupru sau fier. Corpurile si magnetice sunt cele mai comune. Materiale organice, cum ar fi materii vegetale, cili, provoaca reactii severe tesutului si poate duce la endoftalmita.

Dintre leziunile penetrante, 18-40% au cel putin un corp strain intraocular. Grupa de varsta cea mai afectata este varsta mijlocie (20-40 ani). Cele mai multe accidente au loc la locul de munca utilizand diferite instrumente de metal cu metal frapant, cum ar fi ciocanul si dalta.

Diagnostic si Tratament

Examinarea atenta a sprancenelor / pleoapelor pentru orice rani / organisme mici straine este obligatorie. Examinare cu lampa cu fanta, de obicei, este capabila de a localiza un corp strain intraocular in segmentul anterior.

Exista obiecte straine care pot intra accidental ochi (de exemplu, gene), care pot fi indepartate cu usurinta chiar si de catre pacienti la domiciliu. Este recomandabil sa clatiti prima regiune perioculara a ochiului cu ser fiziologic. Daca o astfel de solutie nu este la indemana, poate fi inlocuita cu apa distilata sau, in situatii extreme, cu apa de la robinet. Cu toate acestea, se recomanda, daca este posibil, sa se evite folosirea apei de la robinet, datorita continutului de clor.

Terapia sistemica si topica cu antibiotice poate fi inceputa inainte de interventia chirurgicala. Corticosteroizi topici sunt, de asemenea, importanti pentru a reduce inflamatia. Un vaccin tetanic poate fi, de asemenea, necesar.

...