Anemie feriprivă


Piept | Hematologie | Anemie feriprivă (Disease)


Fierul este absorbit din alimente si bauturi de catre intestin. Este transportat în sânge la maduva osoasa, unde sunt produse celulele sanguine. Aici, fierul este combinat cu proteine pentru a realiza hemoglobina. Orice cantitate de fier care nu se utilizeaza este stocat în maduva osoasa si alte organe, cum ar fi ficatul.

Daca nu aveti suficient fier, organismul nu poate face suficienta hemoglobina pentru a satisface nevoile sale. Globulele rosii devin apoi anormal de mic si nu pot transporta suficient oxigen la organele si tesuturile. Acest lucru duce la simptome de anemie.

Sugarii, adolescentii si femei care au menstruatii abundente au mai multe sanse de a dezvolta deficit de fier. Simptomele comune ale tuturor tipurilor de anemie includ senzatie de oboseala, lipsa de aer, fata palida, palpitatii.

Daca aveti anemie prin deficit de fier, s-ar putea dezvolta, de asemenea, alte probleme, cum ar fi unghiile fragile, dureri la nivelul gurii sau ulceratii, dificultati la înghitire

Aceste simptome pot fi cauzate de alte probleme decât anemie feripriva. Daca aveti oricare dintre aceste simptome, consulta?i medicul de familie.

Cauze si factori de risc

Cauzele anemiei feriprive includ pierderea de sânge, o lipsa de fier in dieta, incapacitatea de a absorbi fierul, sarcina.

Diagnostic si Tratament

Pentru a trata anemia feripriva, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa luati suplimente de fier. Medicul dumneavoastra va va trata, de asemenea, cauza principala a deficitului de fier, daca este necesar.

...