Iradiere (expunere la radiaţii)


Piele | Dermatologie | Iradiere (expunere la radiaţii) (Disease)


Sindromul acut de iradiere, de asemenea, cunoscut sub numele de radiatii, este o constelatie de efecte de sanatate care apar in termen de cateva luni de la expunerea la cantitati mari de radiatii ionizante. Termenul se refera de obicei la probleme medicale acute, mai degraba decat cele care se dezvolta dupa o perioada prelungita.

Debutul si tipul simptomelor depinde de expunerea la radiatii. Doze relativ mai mici rezulta in efecte gastro-intestinale, cum ar fi greata si varsaturi si simptome similare cu conditii cum ar fi infectia si sangerarea. Doze relativ mari pot duce la efecte neurologice si moarte rapida.

Cauze si factori de risc

Expunerea la radiatii poate provoca daune devastatoare pentru sistemul imunitar si tesuturile organismului. Efectele sunt cunoscute sub numele de boala sau sindrom de radiatii. Radiatiile pot provoca, de asemenea, modificari ale genelor corpului, slab intelese, care pot fi manifestate prin dezvoltarea unor boli cum ar fi cancerul mai tarziu in viata, si, eventual, prin defecte congenitale la generatiile viitoare.

Diagnostic si Tratament

Radioterapie are drept scop prevenirea contaminarii radioactive in continuare, gestionarea daunelor de organe, reducerea simptomelor si gestionarea durerii. Tratamentul sindromului acut de iradiere este, in general, de sustinere cu transfuzii de sange si antibiotice. ...