Sindromul colonului iritabil


Abdomen | Gastroenterologie | Sindromul colonului iritabil (Disease)


Descriere

Sindromul de colon iritabil (SCI) este unul dintre cele mai frecvente afectiuni ale intestinului (intestine). Termenul, colon iritabil, nu este unul deosebit de precis, deoarece ea implica faptul ca intestinul raspunde iritat la stimuli normali. Termenii multi folositi, inclusiv cel de colon spastic, colita spastica, colita si mucoase, atesta dificultatea de a obtine un mâner pe boala.

Cauze si factori de risc

SCI este cel mai bine descris ca o boala functionala. Termenul, functional, este faptul ca nici muschii organelor sau a nervilor care controleaza organele nu lucreaza în mod normal, si, ca urmare, organele nu functioneaza în mod normal.

Diagnostic si Tratament

Unele boli gastro-intestinale pot fi vazute si diagnosticate cu ochiul liber, cum ar fi ulcere stomacului atunci când sunt vizualizate prin anumite metode. Astfel, ulcerele pot fi vazute la o interventie chirurgicala, la raze X si la endoscopie. Alte boli care nu pot fi vazute cu ochiul liber, dar pot fi vazute si diagnosticate sub microscop, de exemplu, boala celiaca si colita de colagen sunt diagnosticate prin examinarea microscopica a biopsii ale intestinului subtire si a colonului, respectiv. În schimb, boli gastro-intestinale functionale nu pot fi vazute cu ochiul liber sau cu microscop. În unele cazuri, functia anormala poate fi demonstrata prin teste. Cu toate acestea, aceste teste sunt deseori complexe, nu sunt disponibile pe scara larga, si nu detecta in mod credibil anomalii functionale. În consecinta, în mod implicit, bolile gastrointestinale functionale sunt cele care implica functia anormala a organelor gastrointestinale, în care anomaliile nu pot fi vazute în organele fie cu ochiul liber sau la microscop.

...