Icter


Piele | Hematologie | Icter (Disease)


Icterul poate transforma pielea si albului ochilor in galben. In plus, scaunul poate deveni deschis la culoare, chiar si de culoare lutoasa, din cauza lipsei de bilirubina, care in mod normal, da culoarea maro. Urina se poate transforma in culoare mai inchisa sau maronie. Acest lucru se intampla atunci cand bilirubina, care este formata in sange incepe sa fie eliminata din organism prin urina. La fel ca si in fecale, urina devine maronie.

Cauze

Pe langa problema cosmetica de a arata galben si avand urina inchisa la culoare si scaune deschise, simptomul care este asociat cel mai frecvent cu colestaza sau icter este mancarimea, medical cunoscut sub numele prurit. Mancarime asociata cu icter si colestaza poate fi uneori atat de grava incat provoaca pacientii sa se scarpine excesiv, au probleme cu somnul, si, rareori, comit chiar sinucidere.

In cazul in care icterul este cauza bolii hepatice, pacientul poate avea simptome sau semne de boala hepatica sau ciroza (ciroza reprezinta boala hepatica avansata). Semnele si simptomele bolilor de ficat si ciroza includ oboseala, umflarea gleznelor, scaderea masei musculare, ascita (acumulare de lichid in cavitatea abdominala), confuzie mentala, coma, si sangerari in intestine.

Daca icterul este cauzata de blocarea canalelor biliare, bila nu intra intestin. Fierea este necesara pentru digestia de grasime in intestin si eliberarea vitaminelor din cadrul acestuia, astfel ca vitaminele pot fi absorbite in organism. De aceea, blocarea fluxului de bila poate duce la deficiente de anumite vitamine. De exemplu, poate exista un deficit de vitamina K, care impiedica proteinele care sunt necesare pentru coagularea normala a sangelui ce urmeaza sa fie sintetizate de catre ficat, si, ca urmare, pot sa apara sangerari necontrolate.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul de icter, de obicei, necesita un diagnostic de cauza specifica, si tratamentul este directionat la cauza specifica, de exemplu, indepartarea unei pietre din ductul biliar.

...