Înţepături de meduze


Piele | Dermatologie | Înţepături de meduze (Disease)


Intepaturile de meduze sunt probleme relativ comune pentru oameni ce inoata, fac scufundari in apele marilor. Tentaculele lungi ale meduzei pot evacua mii de ace microscopice care elibereaza venin in piele.

Intepaturile de meduze pot varia foarte mult in severitate. Cel mai adesea duc la dureri imediate si pete rosii, iritati pe piele. Unele intepaturi de meduze pot provoca mai multe boli ale intregului corp (sistemice), si, in cazuri rare, intepaturile de meduze pot pune viata in pericol.

Cauze si factori de risc

Tentaculele meduzei contin acul microscopic ghimpat (nematocist). Fiecare nematocist este alcatuit dintr-un bulb mic, care detine un venin . Meduzele foloseste veninul pentru a se proteja si ucide prada.

Cand ceva vine in contact cu tentacul - un peste sau un om - declanseaza pe suprafata de eliberare a tentaculului mici nematocite. Tubul ascutit penetreaza pielea si elibereaza venin, care afecteaza zona de contact si poate intra in fluxul sanguin. Meduzele din apele plajelor pot elibera in continuare acul veninos, daca sunt atinse.

Diagnostic si Tratament

Cele mai multe intepaturi de meduze pot fi tratate acasa cu cai de atac destinate pentru a dezactiva acul si usura durerea. Oamenii care prezinta reactii severe sau sistemice au nevoie de asistenta medicala de urgenta imediata, care pot include: resuscitare, solutii antivenin, controlul durerii. Oamenii care au inteapaturi care acopera o arie larga sau care au prezentat reactii severe sau sistemice sunt pusi sub observare de obicei timp de cel putin sase-opt ore, din cauza posibilelor reactii intarziate.

...