Jet lag (desincronizare)

Cap | Neurologie | Jet lag (desincronizare) (Disease)


Jet lag, medical mentionat ca desincronizare, este o stare fiziologica care rezulta din modificarea ritmurilor circadiene ale organismului care rezulta din calatorii rapide pe distan?e lungi transmeridian (est-vest sau vest-est) cu un avion cu reactie. Este clasificata ca fiind una dintre tulburari de ritm circadian de somn.

Starea de jet lag poate dura mai multe zile pana la deplina ajustare la noul fus orar, si o rata de recuperare de o zi pe fusul orar traversat este un ghid sugerat. Problema jet lag este deosebit de pronuntata la pilo?ii de avion, echipaj, iar calatorii frecventi. Companiile aeriene au reglementari care vizeaza combaterea oboselii pilotului cauzate de jet lag.

Cauze si factori de risc

Jet lag este o problema legata de cronobiologie, similar cu probleme de multe ori induse de munca in schimburi. Cand calatoriti spre est - si astfel va dati ceasul interior inapoi - este de obicei mai dificil decat atunci cand calatoriti spre vest si adaugati ore zilei dumneavoastra. Zborul spre nord sau sud nu produce starea de rau. Marea majoritate a oamenilor se adapteaza cu o viteza de o ora pe zi. Daca, de exemplu, schimbati de patru ori succesiv fusul orar, inseamna ca organis¬mului dumneavoastra ii vor trebui patru zile sa se readapteze la ritmul obisnuit. .

Viteza cu care organismul se adapteaza la noul program depinde de individ; unele persoane pot solicita mai multe zile pentru a se adapta la un nou fus orar, in timp ce altele de mai pu?ine. Trecerea unei sau a doua zone de fus-orar nu produce de obicei, jet lag.

Diagnostic si Tratament

Melatonina este uneori recomandata si medicamentele de dormit poate fi prescris.

...You can connect with us directly at anytime

You can connect with us through any social network (LinkedIn, Facebook, X/Twitter) - or else Easy & Quick way to connect via email us at « contact@iValueHealth.NET ».