Cicatrici cheloide


Piele | Dermatologie | Cicatrici cheloide (Disease)


Un cheloid, este este o cicatrice care nu stie cand sa se opreasca din vindecare. Cheloidul este o formatiune de culoare albastru-violet sau rosiatica, lucioasa, cu pertuberante, noduroasa sau eventual retrasa la suprafata pielii. Suprafata acesteia este lipsita de par si pigment. Cheloidul se formeaza in principal pe suprafetele intinse, tensionate de piele. Este frecvent in principal pe fata, gat si partea superioara a trunchiului.

Vindecarea are loc in mai multe etape: (1) inflamatorie (in termen de 24-48 de ore); (2) proliferativa (pana in saptamana 2-3); (3) remodelarea (pana la 1 an). Initial, cicatricea tinde sa fie rosie, si tesuturile din jur sunt intarite. Se diminua treptat si dispar, rezultand intr-o cicatrice supla, mai palida decit tesutul din jur.

Acesta este influentata de factori, cum ar fi infectia, prezenta de hematom, malnutritie. Pentru ca cicatricea mica sa fie vizibila este nevoie de afrontarea (alinierea) perfecta a marginei plagii cu o zona de retinere.

Cauze si factori de risc

Predispozitia la aparitia cheloidului de regula este ereditara. La anumite rase si populatii, de exemplu la negrii - se constata relativ mai frecvent.

Cicatrizarea cheloida poate aparea si in cazul leziunilor, arsurilor, vindecarii plagilor infectate care formeaza cicatrice urate.

Diagnostic si Tratament

Desi cicatricile nu pot fi complet inlaturate, aspectul lor poate fi imbunatatit. Metodele pentru imbunatatirea aspectului cicatricelor includ : tratamente topice, interventii chirurgicale, injectii cu cortizol, radioterapia, dermabraziunea, remodelarea suprafetei cu laser.

...