Cheratită (inflamaţie a corneei)


Ochi | Oftalmologie | Cheratită (inflamaţie a corneei) (Disease)


Cheratita este o inflamatie a corneei, care apare uneori cu infectie virala, bacteriana, sau fungica din cornee. Aceste microorganisme pot intra in ochi dupa leziuni superficiale sau profunde, care cauzeaza infectii, inflamatii, si ulceratii ale corneei. Desi mai putin frecvente, acest tip de infectie poate aparea, de asemenea, dupa o leziune datorate purtarii lentilelor de contact.

Simptomele includ durere severa, vedere incetosata, lacrimare, roseata, sensibilitate extrema la lumina, secretii.

Cauze si factori de risc

Cheratita este o inflamatie a corneei cauzata de expunerea prelungita la soare. Cauzele cheratitei includ un prejudiciu, lentile de contact contaminate, virusuri, apa contaminata.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul cheratitei neinfectioase variaza in functie de cauza. Cu toate acestea, pentru cazurile necomplicate, in care, de exemplu, cheratita este cauzata de o zgarietura sau purtare prelungita de lentile de contact, un patch de ochi de 24 de ore si medicamente topice de ochi de multe ori pot fi tot ce este necesar. Tratamentul cheratitei infectioase variaza, in functie de cauza infectiei.

Bacteriala: picaturile antibacteriene pot fi suficiente pentru a trata in mod eficient infectia. In cazul in care infectia este moderata pana la severa, este posibil sa aveti nevoie de antibiotice pe cale orala pentru a scapa de infectie. Poate fi, de asemenea, necesar sa se utilizeze picaturi cu corticosteroizi pentru a reduce inflamatia.

Fungica: cheratita cauzate de ciuperci de obicei necesita picaturi antifungice si medicatie orala antifungica.

Virala: Daca un virus este cauza infectiei, picaturi orale antivirale si medicamente antivirale pot fi eficiente. Dar aceste medicamente nu pot fi in masura sa elimine virusul complet, iar cheratita virala poate reveni in viitor.

Cheratita care este cauzata de parazitul mic Acanthamoeba poate fi dificil de tratat. Picaturi pentru ochi cu antibiotice pot fi de ajutor, dar unele infectii sunt rezistente la medicamente. Cazurile severe de cheratita Acanthamoeba necesita adesea un transplant de cornee (cheratoplastie).

...