Keratoză pilară


Piele | Dermatologie | Keratoză pilară (Disease)


Keratosza pilara este afectiune cutanata caracterizata prin aparitia unor vezicule mici, asemanatoare celor din acnee, la nivelul partii superioare a bratelor, picioarlor si feselor. Acestea ofera pielii un aspect de “piele de gasca”. Desi nu etiologie clara a fost definit, keratoza pilaris este adesea descrisa in asociere cu alte afectiuni ale pielii uscate, cum ar fi ihtioza vulgara, xeroza, si, mai putin frecvent, cu dermatita atopica, inclusiv conditiile de astm si alergii.

Keratosis pilara afecteaza aproape 50-80% din adolescenti si aproximativ 40% dintre adulti. Este frecvent observata la pacientii asimptomatici ce viziteaza dermatologii pentru alte conditii. Cele mai multe persoane nu sunt constienti ca boala are un termen medical desemnat sau ca este tratabila. In general, keratoza pilara este frecvent cosmetic dezagreabila, dar medical inofensiva.

In general, keratoza pilara este descris ca o conditie a copilariei si adolescentei. Desi de multe ori devine mult mai exagerata la pubertate, in mod frecvent se imbunatateste cu varsta. Cu toate acestea, multi adulti au cheratoza pilaris tarziu in senescenta. Aproximativ 30-50% dintre pacienti au un istoric familial pozitiv.

Variatia sezoniera este descrisa uneori, cu o ameliorare a simptomelor, in lunile de vara. Pielea uscata in timpul iernii tinde sa agraveze simptomele pentru anumite grupe de pacienti. In general, keratoza pilara este auto-limitata si, din nou, tinde sa se imbunatateasca cu varsta la multi pacienti. Unii pacienti au keratoza pilara pe tot parcursul vietii cu perioade de remisii si exacerbari. Mai multe cazuri atipice pot fi afecta din punct de vedere psihologic.

Cauze si factori de risc

Keratoza pilara rezulta din acumularea de keratina - o proteina care protejeaza pielea de substante nocive si infectie. Keratina formeaza un plug solzos, care blocheaza deschiderea foliculului pilos. De obicei, multe prize se formeaza, cauzand patch-uri de piele aspra, accidentata. De ce keratina se acumuleaza este necunoscut. Dar se poate sa apara in asociere cu boli genetice sau cu alte afectiuni ale pielii, cum ar fi ihtioza vulgara sau dermatita atopica. Keratoza pilara, de asemenea, apare la oameni sanatosi. Pielea uscata tinde sa agraveze aceasta conditie.

Diagnostic si Tratament

Nu exista nici un test de laborator sau un test de piele utilizat in mod obisnuit pentru a diagnostica keratoza pilara. In schimb, este de obicei diagnosticata pe baza unei examinari a pielii si o revizuire a istoriei medicale. Doctorul va pune intrebari legate de semne si simptome. Nici un tratament unic nu imbunatateste universal keratoza pilara. Cele mai multe optiuni, inclusiv masurile de auto-ingrijire si cremle, se concentreze asupra dedurizarea depozitelor cheratinice din piele.

...