Piatră la rinichi


Partea inferioară a spatelui | Nefrologie | Piatră la rinichi (Disease)


descriere

Pietrele la rinichi (litiaza renala) sunt depozite mici, dure care se formeaza în interiorul rinichilor. Pietrele sunt realizate de saruri minerale si acid.

Cauze si factori de risc

Pietrele la rinichi se dezvolta din saruri si minerale care sunt transportate pietrele de urina este foarte consistenta si poate varia in marime de la cativa milimetri la câtiva centimetri în diametru. Pietrele la rinichi pot avea multe cauze si poate afecta orice parte a tractului urinar - de la rinichi la vezica urinara. Adesea, pietrele se formeaza atunci cand urina devine concentrata, care permite mineralelor sa se cristalizeze si ramâna împreuna.

Diagnostic si Tratament

Testele imagistice, cum ar fi ecografie, ecografie abdominala, pielografia intravenoasa, pielografia tomografie computerizata retrograda si poate fi utilizata pentru a indica marimea si localizarea de pietre la rinichi. Aceste investigatii pot fi extrem de utile pentru a determina riscurile potentiale reprezentate de eliminarea pietrei natural, în cazul în care interventia minima ceruta sau un tratament mai agresiv.

Pietrele la rinichi trec destul de dureros, dar pietrele de obicei nu provoca daune permanente. În functie de situatie, poate fi nevoie de nimic mai mult decât sa ia medicamente de durere si bea multa apa pentru a trece o piatra la rinichi. În alte cazuri, chirurgia poate fi necesara. Medicul poate recomanda un tratament preventiv pentru a reduce riscul de pietre la rinichi recurente daca e un risc crescut de a dezvolta din nou. Desi derivat din rinichi vor fi eliminate din organism prin tractul urinar (ureter, vezica urinara si uretra) si poate face de multe ori este dificil sau chiar bloca fluxul urinar. ...