Muşcătură a ţânţarului Anopheles


Piele | Medicină de urgență | Muşcătură a ţânţarului Anopheles (Disease)


Descriere

Anopheles este un gen de tantar. Momentan, sunt cunoscute aproximativ 460 de specii. Din acest numar, peste 100 pot transmite malarie oamenilor si doar 30-40 transmit de obicei. Tantarii pot transporta mai multe tipuri de boli, care sunt cauzate de bacterii, paraziti sau virusuri. Aceste boli includ: malaria, febra galbena, encefalita, febra dengue.

Cauze si factori de risc

Parazitii Plasmodium sunt genul care provoaca malarie la om, in zonele endemice. Acesti tantari musca doar persoanele de sex feminin. Ei sunt atrasi de mai multe lucruri, inclusiv de caldura (lumina infrarosie), lumina, transpiratie, mirosul corpului, acid lactic si dioxid de carbon. Dupa ce te-a muscat, saliva lor ramane in rana. Proteinele din saliva evoca un raspuns imun din organism. Se umfla zona (cucuiul din zona muscaturii se numeste induratie), si apare o mâncarime, raspuns provocat de saliva. În cele din urma, umflarea dispare, dar mancarimea ramane pana cand celulele imunitare descompun proteinele salivei.

Diagnostic si Tratament

Pentru a trata muscaturile de tantari, ar trebui sa le spalati cu sapun delicat si apa. Încercati sa evitati zgârierea zonei muscaturii, chiar daca manânca. Unele medicamente anti-mancarime, cum ar fi lotiunea Calamine sau creme cu cortizon pot scuti mâncarimile. De obicei, nu aveti nevoie sa solicitati asistenta medicala (cu exceptia cazului în care va simtiti ametiti sau aveti greata, ceea ce poate indica o reactie alergica severa la muscatura).

...