Laceraţie (tăietură a pielii)


Piele | Medicină de urgență | Laceraţie (tăietură a pielii) (Disease)


Descriere

O taietura se refera la o rana de piele, cu separarea elementelor tesutului conjunctiv. Spre deosebire de o abraziune (o rana cauzata de frecare sau razuire), pielea este doar separata. O taietura este de obicei considerata ca o rana cauzata de un obiectele ascutite (cum ar fi un cutit sau un ciob de sticla).

Cauze si factori de risc

Laceratiile tind a fi cauzate de traume (cum ar fi o lovitura, sau de coliziune). Taieturi sau rani sunt termenii pentru aceeasi conditie.

Termenul Gash poate fi utilizat pentru un efect mai dramatic, deoarece implica o taietura mai lunga si mai adanca. O smulgere se refera la o rana în cazul în care tesutul nu este doar separat, dar rupt din organism.

O persoana care sufera de o taietura, de multe ori va sangera. Alte preocupari ale taieturilor include infectia, durerea, deteriorarea structurilor sub piele, si viitoare cicatricii.

Diagnostic si Tratament

Desi acesta poate fi ascuns de sânge, o reducere este una dintre cele mai simple afectiuni medicale pentru a diagnostica. O taietura adânca, ar putea dezvalui tesuturile subiacente, cum ar fi grasimi, tendon, musculare, osoase sau. Unii oameni slabe la vederea propriul lor sânge (aceasta este o reactie neurologica, în care o incetinire reflex al inimii cauzeaza o presiune arteriala scazuta numit sincopa vasovagala). Medicii trebuie sa se faca distinctia acest lesin comun de la oamenii care trec de la pierderea de sânge (soc hemoragic).

În ceea ce priveste tratamentul, laceratii simple, necesita doar închiderea pielii. Laceratii mai complexe pot necesita repararea tendoanelor, nervilor si / sau artere.

...