Laceraţie a pielii (tăietură)


Piele | Medicină de urgență | Laceraţie a pielii (tăietură) (Disease)


O taietura se refera la o rana de piele, cu separarea elementelor tesutului conjunctiv. Spre deosebire de o abraziune (o rana cauzata de frecare sau razuire), nici unul dintre straturile pielii nu lipseste, pielea este doar separata. O taietura este de obicei considerata o rana cauzata de un obiect ascutit (cum ar fi un cutit sau un ciob de sticla).

Cauze si factori de risc

Termenul sfasiere implica o rana rupta sau zimtata. Laceratiile tind a fi cauzate de traume (cum ar fi o lovitura, cazatura, sau de coliziune). Taieturi si rani sunt termeni pentru aceeasi conditie. Oamenii cu sisteme imunitare suprimate (inclusiv persoanele cu diabet zaharat, pacientii cu cancer tratati prin chimioterapie, oameni care iau steroizi, cum ar fi pacientii cu dializa, prednison, sau persoane cu HIV) sunt mult mai susceptibile de a dezvolta o infectie la rana si ar trebui sa fie vazuti de un cadru medical.

Diagnostic si Tratament

Primul pas in ingrijire este de a opri sangerarea. Cele mai multe rani raspund la presiunea directa blanda cu o carpa curata sau bandaj. ?ineti presiunea continuu timp de aproximativ 10-20 minute. Daca acest lucru nu reuseste sa opreasca sangerarea sau daca sangerarea este rapida asistenta medicala este obligatorie.

Curatati temeinic rana cu apa si sapun. Indepartati orice material strain in rana, cum ar fi praful, bucati de iarba, care pot duce la infectii. Penseta poate fi utilizata (curatati-o cu alcool mai intai) pentru a indeparta materialele straine din marginile ranii. Rana poate fi, de asemenea, usor curatata cu un prosop pentru a indeparta murdaria si resturile. Peroxidul de hidrogen si Betadina sunt produsele ce pot fi utilizate pentru a curata rana initial, dar pot inhiba vindecarea ranilor daca sunt folosite pe termen lung.

...